Suunnitelmia

Parhain tapa oppia kouluttamaan on kouluttaa. Kirjoista voi oppia oppimisen lainalaisuuksia, oppia suunnittelemaan koulutus ja välttää ehkä muutaman virheenkin. Mutta kuitenkaan kenestäkään ei tule hyvää kouluttajaa vain kirjoja lukemalla. Ajattelin pitää päiväkirjaa turhan, mutta meidän tapauksessa hyödyllisenkin taidon kouluttamisesta Karalle. Tällä kertaa tämä taito on jalkapallon potkiminen, ne kun tuppaavat menemään rikki koiran hampaissa. Mukaan otan varmaankin myös kuonolla tökkimisen, ehkä Kara saa toimia poikien peleissä joskus maalivahtina..

unnamed (1)unnamed

Tarvitsen tähän jalkapallon, makupaloja ja naksuttimen. Sekä koiran.

Kun kaikki tarvittava on hankittu, siirrytään koulutuksen tärkeimpään vaiheeseen eli suunnitteluun. Ensimmäisenä mietitään, mitä koiralle halutaan kouluttaa, eli mietitään tarkalleen millainen käytös on, kun se on valmis. Kun tämä on selvä mietitään miten se koulutetaan ja millaisia osa-tavoitteita, kriteerejä, asetetaan eli mitä koiran on missäkin vaiheessa tehtävä, jotta se saa palkinnon.

Haluan nähdä valmiissa käytöksessä Karan potkivan palloa etutassuillaan sekä tökkivän sitä kuonollaan minua kohti. En halua että se käyttää hampaitaan. Tavallisuudesta poiketen aion käyttää rankaisua jo alussa. Kara on melko pallohullu koira, joten se kokee todennäköisesti pallon kanssa puuhastelun varsin palkitsevana, se tykkää purra ja kantaa palloa suussaan. Koska tiedän varsin hyvin kokemuksesta, että pallot eivät tämäntyyppistä käsittelyä kauaa kestä, otan pallon Karalta pois, mikäli se käyttää hampaitaan liikaa. Ideaalitilanteessa Kara kokeilee liikuttaa palloa hampaillaan, mutta luopuu tästä, koska siitä ei seuraa palkintoa. Epäilen että tämä ei pelkästään riitä sillä karalle hampaiden käyttäminen on itsessään palkitsevaa, eikä sitä kiinnosta vaikkei toiminnasta nakkia seuraakaan.

Sitten kriteereihin:

  1. Kaikki palloon suuntautuva käytös, pyrin palkitsemaan kaiken muun paitsi puremisen. Puremisen välttämiseksi pyrin ennakoimaan ja palkitsemaan mahdollisimman paljon oikeansuuntaisia käytöksiä, joihin ei liity hampaiden käyttämistä. Karalla on oppimishistoriaa kohteiden käytöstä, joten uskon että se suuntaa käytöksen palloon heti.
  2. Kun Kara suuntaa käytöstään palloon eikä tarjoa mitään muuta valikoin vain tassun käyttämisen. Aluksi riittää että tassu hipaisee palloa, sen ei tarvitse liikkua, mutta ei haittaa vaikka se liikkuisikin.
  3. Kun pallon koskeminen tassulla alkaa esiintymään useammin, kuin muuta kohlottamista, valikoin vain oikeansuuntaisen koskemisen, eli pallo liikkuu hieman. Kaiken muun jätän palkitsematta.
  4. Kun Kara potkii palloa valikoin vain minun suuntaani tulevat potkut, mutta en vielä koske palloon siirryn vain kauemmas pallosa ja odotan että Kara toistaa käytöksen.

Tapani mukaan en suunnittele pidemmälle, jotta en joudu tekemään liikaa turhaa työtä. Suunnitelmat harvemmin onnistuvat kerrasta, joten teen suunnitelman osissa ja muokkaan sitä jos ja kun se ei toimikaan. Tuumasta toimeen siis.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s