Harjoittelu jatkuu ja suunnitemat muuttuu.

Noniin, nyt Karan kanssa palloa potkiessa olen päättänyt muuttaa mieltäni. Kara osaa jo aika hyvin torjua pallon, kun potkaisen sen sitä kohti, se nappaa sen etutassuihin ja pysäyttää sen taitavasti.  Karan pitäisi tökätä palloa etutassuillaan, kuten mekin jaloilla, mutta tässä tulee vastaan yksi kouluttamista rajoittava tekijä, eli fysiikka. Käytännössä Karan on vaikea saada ensinnäkin kohdistettua syötöt suoraan eteenpäin ja se ei saa potkuihin voimaa. Joten suunnitelman muutos. Koulutan tämä sittenkin käytösketjuna, jossa on kaksi käytöstä. Kara ottaa syötetyn pallon kiinni etutassuillaan ja tökkää pallon kuonolla takaisin.

Pallon pysäyttäminen on jo melko hyvin hanskassa. Joten siirryn harjoittelemaan tätä ulos ja yleistän käytöstä siellä. Kun tuota videota katseli, huomasin, että Kara koskee palloa jo nyt kuonolla. Ihmettelen, ettei pureminen ole tullut mukaan kuvioihin. Joten voipi olla että tämäntyyppinen ketju saadaan aikaan vähälläkin vaivalla. Kuuluisia viimeisiä sanoja, katsotaan vuoden päästä, kun vieläkin koitan saada tätä toimimaan…

Sisällä aloitetaan kuonolla tökkimisen harjoittelu. Avoimena toistaiseksi on, lisäänkö tähän vihjesanoja. Periaatteessa se ei välttämättä ole tarpeellista, koska kohti tuleva pallo on vihje pysäyttää se ja paikoillaan oleva pallo toimii vihjeenä aloittaa sen tökkiminen kuonolla. Katsotaan kuin käy.

Koska palloon on juuri koulutettu tassulla koskeminen täytyy kaveria vähän auttaa, että hoksaa koskea nyt kuonolla. Muutan vähän olosuhteita ja otan pallon syliin, jolloin kuono  on lähempänä ja Kara todennäköisesti aloittaa kuonolla koskemisen nopeasti, kun se on tuttua puuhaa kosketuskepin kanssa pelaamisesta. Katsotaan lähteekö heti koskemaan kuonolla, jos takkuaa kovasti tehdään kosketuksen siirtona kepin kanssa.  Tassulla koskemista en palkitse.

Kriteerit:

  • Koskee palloon kuonolla, kun pallo on sylissä.
  • Koskee palloon kuonolla, kun pallo on maassa paikallaan.
  • Tökkää palloa kovemmin niin että pallo liikkuu hieman.

Ensimmäinen reeni uudella kriteerillä sujui ihan hyvin. Tassulla koskeminen oli vahvasti läsnä, mutta tässä kohtaa sitä ei ole tarvetta sammuttaa kokonaan. Alussa Kara otti pari tuumaustaukoa, mutta alkoi sitten kokeilemaan, millä palkinto tällä kertaa irtoaa. Tassulla koskeminen kuitenkin väheni loppua kohti. Lopulta pallo jo liikkuikin. Kouluttaja olisi voinut valmistautua tilanteeseen paremmin, vaikka villapaidassa taskut onkin, ei se silti ole toimiva vaatekappale tähän tarkoitukseen…

Edistystä näyttää tapahtuneen. Tassujen käyttö on vähentynyt huomattavasti, pari harjoitusta jäi kuvaamatta, harmi sinänsä, näissä näkyi hyvin käytöksen sammuminen. Pallon liike näyttää tuovan esiin tassujen käytön, mutta en vielä tässä kohtaa yritä saada näitä kahta käytöstä samaan aikaan esiin, joten en palkkaa tassujen käyttöä. Pariin otteeseen ajoitus kuitenkin sattui väärään paikkaan, kun Kara ensin kosketti kuonolla ja sitten tassulla josta seurasi, että tassun käyttö tuli seuraavissakin suorituksissa mukaan kuvioihin. Häiriötäkin saatiin jo mukaan, kun muksu pyöri ympärillä, mutta taitaa Karalle tuo hälinä olla niin lähellä normaalia, ettei tuosta hätkähtänyt.

Tassujen käyttö alkoi myös heti, jos nousin ylös. Alussa olin polvillani maassa, jotta sain pidettyä pallon paikallaan, mutta nyt käytös alkaa esiintymään sen verran luotettavasti, että turha vieressä on päivystää. Koska ei toivottu käytös lisääntyi, kun nousin seisomaan, tein sen asteittain, ensin nousin polvilleen ja sitten vasta ylös. Jatkossa alan valikoimaan vain ne tökkäisyt, jotka tulevat minua kohti. Alussa muutan omaan paikkaani sen mukaan, mihin oletan Karan palloa tökkäävän, mutta myöhemmin jätän tämänkin homman Karalle. Kun tämä onnistuu aletaankin reenaamaan molempia käytöksiä samaan aikaan ja katsotaan kuinka ketjuttaminen onnistuu.

Nyt sitten aletaan liittämään palikat yhteen. Eli kun pallo liikkuu, Kara pysäyttää sen etutassuilla ja tämän jälkeen tökkää kuonolla. Oikomista ei palkata, eli jos tarjoaa vain toista käytöstä, siitä ei makseta. Tämä on usein ihan normaali ilmiö, koira pyrkii aina saamaan palkan mahdollisimman helpolla, mutta kun vain jättää nämä palkitsematta, yritykset loppuvat alkuunsa. Kara yrittikin muutamaan otteeseen pelkkää kuonolla tökkimistä, mutta kun siitä ei palkittu, käytös muuttui taas halutunlaiseksi. Nyt enää tarvitsee yleistää tätä ja hankaloittaa pallon pysäyttämistä asteittain, nyt potkaisin pallon Karaa kohti ja sen oli helppo se tassulla pysäyttää. Käytin myös harhanameja, jotta sain jo hieman etäisyyttä Karan ja pallon välille. Aina onnistuneen suorituksen jälkeen palkkasin ja heitin vielä toisen makupalan kauemmas etsittäväksi. Tässä video ketjuttamisen edistymisestä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s