Haaste

Aloitin kirjoittamaan artikkelia koiran hallintaan liittyen. Artikkelin tiimoilta esitänkin kaikille, myös itselleni haasteen aiheeseen liittyen.

Moni toivoisi saavuttavansa koiran kanssa koulutustuloksen, jossa koira on hallinnassa aina ja kaikkialla, tuli vastaan mitä hyvänsä. Yhtä moni sanoo, että tämä ei ole mahdollista, koska koira on eläin ja reagoi aina eläimen tavoin- arvaamattomasti.

Ympäristövarmuus on kuitenkin hyvä ottaa ainakin tavoitteeksi, vaikkei siinä täysin onnistuisikaan. Koira on hallinnassa ja sen käytös on ennakoitavaa, niin luotettavasti, kuin eläimen kanssa voi olla. En halua yllyttää ketään kouluttamaan koiraa sitä silmällä pitäen, että hän voi pitää koiraa aina vapaana. Koiranomistajia velvoittaa laki, joka vaatii koiran pitämistä hihnassa ja mielestäni tätä lakia on hyvä noudattaa. Tämä on kaikkien turvallisuuden kannalta selkeää, hihnassa pitäminen koskee kaikkia, joten laki on yksiselitteinen. Vaikka koira olisi täysin hallinnassa, se ei reagoi ihmisiin eikä koiriin, ei koiraa siltikään saa pitää irti. Jos laki olisi, että hallinnassa oleva koira saa olla irti, hallinta tulisi määrittää, jolloin ihmisen oma tulkinta venyttää rajaa. Joku voi tulkita koiransa olevan hallinassa, vaikka se ryntäilee toisten koirien luokse, mutta koska koira on ystävällinen, ei tämä karkailu haittaa, eihän koira tee mitään pahaa. Samaa ei varmasti ajattele koiranomistajat, joiden luokse tämä ystävällinen koira ryntää.

Tommy Wirén tiivisti tämän artikkelin idean loistavasti kirjassaan Onnistu koirasi koulutuksessa, joten lainaan häntä: ”Jos kulkisimme päivittäisen lenkin koiramme kanssa siten, että koira olisi vapaana tai kytkettynä vain villalangalla, oma käyttäytymisemme ja koiran käyttäytyminen muokkaantuisivat aivan erilaiseksi. Jos tämä toistuisi joka päivä, lopputulos olisi aivan toisennäköinen kuin se, että koira on saanut vetää meitä perässään päivästä toiseen. Koiran kytkeminen on yhteiskunnassamme tietyissä paikoissa ja tilanteissa lain mukaan pakollista, mutta sen ei pitäisi estää meitä miettimästä oman käyttäytymisemme seurauksia ja niiden vaikutuksia koiran käyttäytymiseen”

Hihnan tulisi olla viimeinen keino, kun tilanne on täysin hallitsematon ja koiran käytös on täydellisesti ihmisen ohjailun ulottumattomissa. Kun kouluttaja joutuu käyttämään hihnaa estääkseen koiraa tekemästä jotain ei-toivottua tai vaarallista, ollaan koulutuksessa epäonnistuttu. Ihminen on tehnyt virhearvioinnin ja vienyt koiran liian haastavaan tilanteeseen ja hän on menettänyt koiran hallinnan. Kuitenkin useimmiten tilanne on juuri päinvastainen, koira viedään tilanteisiin, jossa sen hallinta on täysin menetetty, koska sitä voidaan viimekädessä ohjailla hihnalla.

Haastankin jokaisen testaamaan oman koiran hallittavuuden. Otetaan Tommyn kirjoitus kirjaimellisesti. Laitetaan koira asianmukaisesti hihnaan, mutta tämän lisäksi kytketään se villalangalla, joka on hieman lyhyempi, kuin varsinainen hihna. Joka kerta, kun villalanka katkeaa, koiran hallinta on menetetty. Kuinka pitkään pystyt pitämään koiran lähelläsi, millaisissa tilanteissa se pysyttelee lähelläsi, millaisissa tilanteissa se ei tähän kykene? Miten oma käytöksesi muuttuu? Joka kerta, kun villalanka katkeaa, huomataan koulutuksentarve. Minä otan haasteen vastaan ja kirjoitan kokemuksista ja havainnoistani blogissa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Haaste

  1. Minäkin näköjään tartuin haasteeseen. Tai ainakin eteisessä on nyt villalankakerä.

    1. Päivä: Villalanka naruksi ja lenkille. En muuttanut mitään totuttua. Lanka katkesi 50 metrin päässä ovesta. Pitänee tehdä jotakin?

    2. Päivä: Kissanruokaa taskuun ja lenkille. Nyt osasin jo varoa lankaa ja pidin koiran lähempänä. Karkki toimi hienosti ja koira osasi olla kiskomatta (ja minä ennakoin ja menin vähän pusikkoon perässä, kun tiedän, että hädän tullen ei karkit paljoa auta). Lanka säilyi katkeamatta, mutta molempien piti olla tosi skarppina ja tilanteen tasalla koko ajan. Helppo lenkki, ei vastaantulijoita. Ja vanha koira (6v), jolle on onneksi joskus opetettu jotakin. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s