Hajuerottelua kanelilla

Hajuerottelun kouluttamiseen lähti idea syksyä ja sienestystä ajatellen. Sienestyksestä innostuin vasta viime syksynä, kun tajusin miten hyviä kanttarellit ovat. Laiskana ihmisenä en kuitenkaan kovin innokkaasti niitä viitsi etsiä, mutta onneksi minun ei tarvitsekaan koska minulla on koira, hoitakoon se etsimisen. Koska hajuerottelu on minulle uusi asia, aloitan kouluttamisen kanelilla, jonka kanssa toivottavasti teen kaikki mahdolliset virheet ja myöhemmin kanttarellin kanssa homma menee heti oikein.

Koulutukseen tarvitsen purkkeja, metalliset ja lasiset ovat parhaita tähän tarkoitukseen, koska ne eivät ime ympäristöstä hajuja, jotka sekoittavat helposti koiran. Ostin biltemasta kuusi samanlaista suola/pippurisirotinta maksoi muistaakseni noin 3€/pari.

IMG_0221

Ensimmäisenä kriteerinä on kouluttaa koskettaminen kuonolla purkin kanteen. Karan kohdalla en auta sitä mitenkään, se on kokenut kohdetyöskentelijä, joten oletan, että se tarjoaa kuonolla koskemista oma-aloitteisesti. Ajoituksen parantamiseksi käytän naksutinta ja vahvisteena käytän makupaloja. Purkissa on jo tässä vaiheessa kanelia, mutta en oleta, että Kara ymmärtäisi että sen pitää nimenomaan haistaa. Tässä vaiheessa koulutetaan ainoastaan koskettaminen, seuraavaksi ilmaisu ja vasta sitten tehtävää vaikeutetaan niin että mukaan tulee myös tyhjä purkki, jonka ilmaisusta ei palkita, jolloin alkaa syntymään käytös jota kutsutaan hajuerotteluksi.

IMG_0164 IMG_0193

 

Kara tarjosikin heti kuonolla koskemista. Samassa tuli eteen ensimmäinen ongelma, purkit kaatuvat helposti ja koulutus on melko vaikeaa, kun minun pitää hosua ja nostaa purkki. Ongelman ratkaisin askartelemalla pahvista telineen, jotta purkki ei niin helposti kaadu. Rakennusmateriaalina käytin myslipakettia.

IMG_0222

 

Kara jatkoi työskentelyä pahvista välittämättä ja toisti käytöksen heti palkitsemisen jälkeen uudelleen.

IMG_0248 IMG_0250

Homma lähti hienosti liikkeelle, mutta veikkaan, että tässä oli tämän projektin helpoin osuus..

Tein samalla kriteerillä kaksi harjoituskertaa, joissa toistoja 3×5. Käytös alkoi näyttämään jo niin varmalta, että jatkoin ilmaisuun. Pakkaa sekoitin sen verta, että pahvinen tuki vaihtui, koska niitä tarvitsen jatkossa useita ja tyhjiä myslipaketteja ei sattunut enempää olemaan, joten nyt käytössä on kolme erilaista pahvitönikkää. Käytän näitä kaikkia, jotta Kara ei opi ilmaisemaan vain tiettyä pahvia vaan keskittyy olennaiseen.

IMG_0285 IMG_0270

Ilmaisuksi valitsin istumisen, kanttarellin kanssa käytän maahamenoa. Alussa odotin, että kara koskettaa kuonolla purkkia ja heti kun kuono kosketti purkkia pyysin sitä istumaan. Toistin vihjesanalla muutaman kerran ja jätin vihjeen sitten pois. Käytösketjussa ketju on juuri niin vahva, kuin on sen heikoin lenkki, tässä tapauksessa heikoin lenkki on purkin koskettaminen ja Kara tarjosikin useita kertoja pelkkää istumista, kun vihje jäi pois. Kara tarjosi myös maahanmenoa ja peruuttamista, mutta niistä en palkinnut. Lopulta Kara huomasi, että palkkaa ei tipu, ellei ensin kosketa purkkia ja ilmaisu lähti muodostumaan. Tätä vahvistan kuitenkin perusteellisemmin, kuin pelkkää purkin koskettamista, koska epäonnistumisia todennäköisesti tulee useammin, kun mukana on tyhjä purkki, enkä halua että ilmaisu alkaa sammumaan. Joten tällä kriteerillä mennään ainakin tämä päivä.

Yritin jo kahdella purkilla saada hajuerottelua aikaan. Alku oli erittäin lupaava. Kara meni ensin tyhjän purkin luo, haisteli sitä kovasti, tyrkkäsi koko pahvituen nurin ja haisteli viritelmän läpikotaisin, totesi, että kaikki palikat ei nyt ole kohdillaan ja siirtyi toisen purkin luo, missä oli kaneli, ilmaisi sen heti istumalla. Onnistuneen alun jälkeen alkoi kuitenkin tyhjän purkin ilmaisu, kun epäonnistumisia oli tullut kolme peräkkäin alkoi turhautuneena tarjoamaan purkille muita käytöksiä, eli ilmaisu alkoi sammumaan. Joten jatkan ilmaisun vahvistamista. Positiivista on, että Kara haistelee purkkia, joten erottelu saadaan varmasi aikaan, kunhan en nyt kiirehdi. Ilmaisu pitää vain saada niin varmaksi että Kara luottaa että yrittämällä se saa palkinnon. Ilmaisureeneistä otin pienen videopätkän, videolla yksi epäonnistuminen, kun Kara haistaa purkkia, mutta jää seisomaan, kun tästä ei palkittu, yritti pian uudelleen.

Nyt uskalsin ottaa toisen purkin mukaan harjoitteluun. Kara kekseliäänä yritti kaikenlaista toimintaa tyhjän purkin kanssa. Toisaalta ihan loogista, että se yrittää tarjota kaikenlaista uudelle ”kohteelle”, mutta valitettavasti mikään yritys ei johtanut palkintoon.

IMG_0323 IMG_0324

Tässä pari sovellusta, mitä neiti tarjosi. Ensin rutattiin turhautuneena maitopurkista väsäämäni pidike ja sitten testattiin toimiiko maahanameno, kun istumisesta ei maksettu. Toinen variaatio oli haistella ensin kumpaakin purkkia ja istua sitten purkkien väliin, ei tullu palkkaa. Luunkin kantoi mukaan, eihän sitä koskaan tiedä, aina voi yrittää, ei tullu palkkaa.

IMG_0333 IMG_0331

Sitten löytyi oikea keino, molemmat purkit haisteltiin, mutta vain kanelille tarjottiin istumista. Jes!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s