”Keskittymiskyky, kuin hillerillä”

Piiiitkän hiljaiselon jälkeen täytyy koulutushaasteenkin olla iso. Koulutuksen alle otetaan siis koiran sijasta näätä. Jos joskus kuvittelin osaavani kouluttaa eläimiä, on Tuhnu kyllä pyyhkinyt näillä kuvitelmilla lattioita.. Eläimessä sinänsä ei ole mitään vikaa, tietenkään, mutta muutamia haasteita on eteen tullut, kaikki kyllä selittyy lajityypillisillä ominaisuuksilla ja kouluttajan mokailuilla. Ensimmäinen haaste on ollut vahvisteiden löytäminen, siinä missä useimpien koirien motivointi on helppoa ruuan avulla, koira syö herkkuja mahansa täyteen ja vielä vähän päälle, näätä ei syö kuin tarpeeseen. Jos Tuhnulla ei ole nälkä, se ei syö, on aivan sama mitä herkkua sille yrittää tarjota. Tyypillistä on myös ruokahalun vaihtelu vuodenaikojen mukaan, talvipainoa kerätessään oli ruuan kanssa pelaaminen suht helppoa nyt alkaa pojalla vain olla jo ”kevättä rinnassa” ja ruoka ei enää maistukaan samaan malliin.

Toinen haaste on ollut, kuten otsikkokin kertoo, riittävän lyhyiden harjoituskertojen suunnittelu, nämäkin vaihtelee melko ennalta-arvaamattomasti, joskus näätä tekee minuutinkin kovasti töitä, toisinaan viisi sekuntia on liikaa. Nyt tilanne tuppaa helposti menemään siihen, että olen liian ahne ja en malta lopettaa ajoissa, näätä tekee sen upean suorituksen ja minä hölmönä odotan, josko sieltä tulisi jotain vielä hienompaa, yleensä näätä poistuu paikalta pomppien ja putputellen, kun on tehnyt mielestään riittävästi.

Tosin yksi heikko kohta näillä tuppaa olemaan, jos millään muulla en näätää saa motivoitumaan, on yksi vahviste, joka toimii aina, se on nutri plus cat, täydennysravinne, joka saa näädän kuin näädän ”sekoamaan”. Tätä olenkin hyödyntänyt nyt paljon, tuossa tosin on vain se ongelma, että sitä ei passaa antaa liikaa, teelusikallinen päivässä on melko turvallinen annostus. Olenkin tehnyt tuubiin mahdollisimman pienen reijän, joten tavaraa tulee todella vähän kerrallaan, joten saan useita toistoja ennen kuin tahnan määrä ylittää turvallisen rajan. Ruuasta broilerin rasva on paras vahviste, mutta sekin toimii vain, kun Tuhnulla on nälkä. Tuon käyttö on vain hieman vastenmielistä, koska sen tarjoan raakana lusikalla..

IMG_0955

Toinen aina toimiva vahviste on huomio, on melko vähän tilanteita, jossa poika ei tykkäisi rapsutuksisa ja sylissä köllöttelystä. Tosin siinä vaiheessa, kun se juoksee pitkin seiniä, ei ole sopiva hetki mennä nappaamaan poikaa syliin. Leikkimiminen on myös hyvä vahviste, mutta sekin toimii vain silloin, kun näätä on leikkituulella, todennäköisesti kevään edetessä leikkiä voin käyttää enemmän, kun nyt vielä leikkiminen toimii vain silloin, kun näätä on aktiivisimmillaan, eli ei kovin usein… Jahtaamisleikit ja painiminen pehmolohikäärmeen kanssa taitaa olla ykkösleikki, mieluiten tuo kyllä painisi varpaiden kanssa, mutta sitä en kyllä voi sille sallia.

IMG_0954

Jalat ovat Tuhulle kovasti mieleen ja olen oikeastaan saanut aivan ilmaiseksi seuraamiskäytöksen. Jalkojen liike on Tuhnulle vahviste ja se seuraa minua todella usein, vaikka en ole siitä sen kummemmin palkinnut, tosin seuraaminen keskittyy vasemmalle puolelle, koska tämän olen huomioinut erityisen vuolaasti rapsuttelemalla ja joskus herkkupalalla, tokoilijaa ei taida minusta saada pois kirveelläkään, kun näädästäkin tehdään vasemmalle kiero 😀 Videolla Tuhnu näyttää seuraamistaitojaan, sekä luopuu hienosti ulospääsystä ennen kuin saa luvan, eli jalkani liikkuvat ja palkitsevat sen kärsivällisestä odotuksesta. Oma liikkumiseni on hieman kömpelöä portaissa murtuneen jalan vuoksi.

Tuhnun kanssa aloitetaan kaikki melko lailla alusta, talvella tuo on nukkunut todella paljon, mikä on aivan normaalia. Se ei ole oikeastaan ollut kiinnostunut mistään yritysistäni kouluttaa sitä, joten olen antanut sen olla, turha minun on pakottaa esiin jotain, mitä eläin ei ole valmis antamaan. Nyt on kuitenkin tapahtunut tässä muutos, kun kevät alkaa lähenemään ja Tuhnu on jo huomattavasti aktiivisempi, joten pääsen pojan kanssa uudelleen hommiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s