Tuhannen makupalan haaste

http://www.dogsandbabieslearning.com/2013/02/03/take-the-thousand-treat-challenge/

Tässä olisi haastetta tälle keväälle. Idea on aivan loistava. Harvoinpa tulee mietittyä, miten paljon tuhannella toistolla saa käytöstä muokattua. Aikaa on kaksi viikko, joten toistoja päivälle tulee rapiat 70, ei paha ollenkaan. Jos työpäivän jälkeen jää tavoite vajaaksi tuon voi helposti korjata vapaapäivänä, kun harjoituksia voi ripotella pitkin päivää.

IMG_0985

Kupissa 75 broilerin sydämen palasta, määrä vaikuttaa melko pieneltä kasalta kupin pohjalla.

Sitten vain pitäisi kartoittaa lähtötilanne ja miettiä, miten siitä jatketaan. Käytös, jonka halua nähdä, näyttää tältä:

IMG_0990

Kara osaa tällä hetkellä pysähtyä seisomaan ”Jää” vihjeellä. Tämä toimii parhaiten seuraamisen yhteydessä. Myös silloin, kun ympärillä ei tapahdu mitään erikoista, vihje toimii. Eli käytännössä jäljelle jää ”vain” yleistäminen sekä vihjeen käyttäminen monipuolisemmin. Tavoite on, että Kara pysähtyy vihjeestä kauempana minusta (tällä hetkellä pysähtyy häiriöttömässä ympäristössä noin 5 metrin säteellä). Tässäkin toki on jo tavoitetta, yleistäminen ja häiriöiden lisääminen on aina se haastavin osuus koulutuksessa, ainakin omasta mielestäni.

Jos herkkuja jää, lisätään pysähtyminen myös luoksetulon yhteyteen. Varsinaiseen luosetulovihjeeseen en tuota ala yhdistämään, meillä ”Tule” tarkoittaa, että silloin juostaan niin lujaa kuin päästään minun luo. Tuo on toiminut Karan kanssa pian yhdeksän vuotta tilanteessa kuin tilanteessa, joten en halua, että Kara alkaa tarjomaan tuohon pysähtelyä. Tokoharjoituksissa luoksetulon olen halunnut vasemmalle sivulleni perusasentoon, joten vihjeenä on toiminut ”Viekku”, joten tuohon vihjeeseen tuon seisomisen saisin varmaan ujutettua helpostikin. Tällä hetkellä pyydän Karaa usein istumaan tai menemään maahan kesken luoksetulon, joten vihje ei ole tukkaputkella juoksemista, vaan paljon hallitumpi käytös.

Käytöksen kanssa en aio olla kovin tarkka. Minua ei haittaa, vaikka Kara pysähtymisvihjeen jälkeen kääntyisi minua kohti. Eli jos tuo vihje tulee, kun Kara on edelläni, minua ei haittaa, vaikka Kara kääntyy minuun päin ennen pysähtymistä, kunhan se pysähtyy ja kaikki tassut pysyvät paikoillaan siihen asti, kunnes palkkaan. Jos tassut liikkuvat pysähtymisen jälkeen yhtään en palkitse.

Tai näin minä ainakin oletan lähtötilanteen olevan… Totuus voi olla jotain aivan muuta.

Karan kanssa harjoitellaan 3×10 sarjoissa. Jokaisen kymmenen sarjan välissä on lyhyt tauko, noin 15 sekuntia. Kun kolme sarjaa on viety läpi on pidempi tauko. Noita harjoitukertoja voi Karan kanssa pitää huoletta useamman päivän aikana. Kara tekee aina mielellään haasteena vain on itselleni lopettaa ajoissa, ettei tyttö pääse väsymään liikaa.

1. Viikko

Totuus lähtötilanteesta oli jotain aivan muuta, vihje ei olekaan enää edes tuossa määrin olemassa. Vihjeen merkitys on unohtunut, ihan ymmärrettävää, ei tuota ole harjoiteltu varmaan vuoteen.. Vihjeen kuultuaan Kara tarjosi kyllä seisomisen, mutta vaikutti hyvin epävarmalta, meneekö homma oikein ja tarjosi heti perään istumista, joten alusta aloitetaan.

Tuon koulutin alunperin kosketusalustan avulla, joten aloitin homman samalla tavalla. Kosketusalustaa käytin ensimmäisen sarjan sekä seuraavasta kaksi toistoa. Tämän jälkeen poistin alustan ja Kara tarjosikin seisomista samalla kohdalla missä alusta hetki sitten oli. Alunperin seisominen koulutettiin seuraamisen yhteyteen, josta seurasi, että se oli vahvimmillaan vasemmalla puolellani. Nyt päätin korjata tilanteen ja liikuin alusta asti koko ajan alustan ympärillä, jotta seisominen ei vahvistu tiettyyn kohtaan. Kun otin alustan pois jatkoin koko ajan paikan vaihtoa, vaikkakin Kara aina kääntyi minua kohti ennen pysähtymistä, se kuitenkaan ei hakeutunut tiettyyn kohtaan. Kääntyminen ei minua haittaa, joten en sille mitään aio tehdä, vaikka tästä nyt helposti tulee käytösketju, jossa Kara ottaa ensin kontaktin ja pysähtyy vasta sitten.

Ensimmäisenä päivänä harjoiteltiin sisällä käytökseen viiden sekunnin kesto, jonka jälkeen aloin lisäämään omaa liikettä. tässä vaiheessa en enää palkinnut, jos Kara seurasi minun liikettä ensin pysähdyttyään. Kun toistoja alkoi olemaan reilu sata, oli käytös muokkaantunut siihen, että pystyin kiertämään Karan, kulkemaan kauemmas ja palaamaan takaisin palkitsemaan. Tähän oli hyvä lopettaa.

Seuraavina päivinä liitin käytökseen vihjesanan ensin sisällä ja testasin sen toimivuutta eri huoneissa. Sitten siirryttiin ulos, jossa aloitin homman alusta, alustaa en tosin ulkona käyttänyt. Seisomisen tarjoaminen alkoi heti pihassakin, joten aloitin suoraan keston lisäämisen. Kun kestoa oli ulkonakin viisi sekuntia, aloin lisäämään omaa liikkumista Karan ympärillä. Kun pystyin liikkumaan ilman että Karan tassut liikkuivat yhtään, aloin lisäämään vihjeen.

Lyhyt video pihaharjoittelusta kolmantena päivänä. Kara pitää koko ajan melko tiivistä kontaktia joten pysähtelyt tapahtuu vierelläni, reagoi vihjeeseen myös lähtiessään kauemmas. Kääntyminen ja pari askelta minuun päin on mukana, mutta pysähtyy kuitenkin. Jatkossa alan valikoimaan nopeampia pysähtymisiä ja jätän hitaammat palkitsematta.

Tarkoitus olisi jatkaa vihjeen vahvistamista, Kara kyllä reagoi siihen, mutta välillä mukaan tulee luoksetulo, josta en ole palkinnut. Tavoite on, että Kara pysähtyy heti kun vihjeen sanon, minua kohti saa kääntyä, mutta pysähtymisen olisi tultava heti sen jälkeen. Toistoja ei ole tullut lähellekään tavoitetta, joten kahdessa viikossa tuskin saadaan haastetta vietyä läpi. Niinä päivinä, kun harjoitukset on tehty kunnolla ja tavoitemäärä on saavutettu, on käytös kehittynyt huimasti. Mutta vastapainona on päiviä, jolloin ei olla harjoiteltu yhtään, joten toistoja on tällä hetkellä plakkarissa vasta reilu 300. Seuraavaan viikkoon tuskin saan aikaiseksi tehdä puuttuvaa 700, joten meidän osalta haaste venyy kolmiviikkoiseksi..

2. viikko

Tälle viikolle on harjoituksia tehty paremmin, kuin ensimmäiselle. Päivän tavoite on toisinaan ylitetty, mutta mukana on edelleen päiviä, jolloin ei tavoitetta ole saavutettu, pieni ryhtiliike ohjaajalle olisi paikallaan. Käytös on kuitenkin kehittynyt huimasti. Viikon alussa kuvatulla videolla käytös on vielä hakusessa, yksi epäonnistuminen kuitenkin on vielä tässä vaiheessa ok, onnistumisia kuitenkin tulee enimmäkseen, joten helposti saavutetaan keskeneräisen käytöksen kanssa tavoite, eli 60% onnistumisia. Minulla on tapana merkata myös epäonnistuneet suoritukset siinä vaiheessa, kun oletan koiralla olevan jokin haju siitä, mitä siltä halutaan, epäonnistuneet suoritukset merkkaan ”Oho” sanalla, tämä tarkoittaa Karalle, että palkka jäi saamatta. Alkukoulutuksessa en noteeraa epäonnistumisia mitenkään muutoin, kuin jättämällä ne palkitsematta. Epäonnistuminen tuli, kun lisäsin etäisyyttä. Annoin Karalle heti tämän suorituksen jälkeen uuden mahdollisuuden palkintoon ja etäisyyden lisääminen onnistuikin tässä kohtaa.

Viikon loppupuolella onkin jo tapahtunut edistystä. Karan kanssa haastetta tarjoaa se, että se ei vapaanakaan poistu läheltäni vaan pitää koko ajan kontaktia ja maata haistellessakin pysyy yleensä rinnalla. Huono asia tämä ei tietenkään ole, tähän on pyritty koko Karan elämän ajan, joten turha kai valittaa. Kuitenkin yritän saada ”Jää” vihjeestä sellaisen, joka toimii, kun Kara on minusta etäällä, mahdollisesti silloin, kun se on kiinnostunut jostain ympäristön asiasta ja saan sen pysähtymään luotettavasti. Näissä tilanteissa olen tähän asti käyttänyt luoksetuloa, jos vapaana ollessa vastaan tulee ihmisiä/koiria/autoja tmv, olen kutsunut Karan luokse, joten sinänsä se kyllä on hallinnassa, vaikkei pysähtyä noissa tilanteissa osaakaan. Tämän kanssa onkin siis joutunut odottelemaan, että Kara lähtee kauemmas minusta ja toistojen saaminen etäällä minusta vaatii aikaa. Nyt olenkin itse pysähtynyt, kun Kara lähtee seuraamaan jotain hajua ja sopivan etäisyyden päässä olen testannut toimiiko vihje. Toisen viikon lopulla huomaa jo eron alkuviikon videoon. Kara reagoi vihjeeseen etäällä minusta sekä ensimmäisellä videolla epäonnistunut etäisyyden lisääminen onnistuu nyt lähes joka kerta. Kolmannella viikolla alan yleistämään käytöstä, nyt tuo vihje toimii hyvin kotipihassa ja lenkeillä. Me vain asumme niin korvessa, että häiriöitä ei kotiympyrät oikein tarjoa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s