Näätä putkesta pois

Nyt on Tuhnulla kosketuskeppi niin hyvin hallinnassa, että on aika opettaa sen avulla ensimmäinen temppu. Päätin kouluttaa ensimmäisenä putken läpi kulkemisen, mikä on näädän mieleen jo valmiiksi, joten motivointi tuskin on ongelma. Toisin kuin koirien kanssa haastetta ei tarjoa se, että saa pojan menemään putkeen vaan se, että saa sen tulemaan sieltä pois. Käytän alussa apuna kosketuskeppiä, mutta tavoitteena on, että pääsen siitä eroon jo ensimmäisen harjoituskerran aikana.

Alussa harjoittelussa on mukana pieni putkenpätkä. Palkka tulee siitä, että putkesta tullaan pois. Koulutustehtävä olisi hyvin yksinkertainen, jos haluaisin, että Tuhnu menee putkeen, sen eteen ei tarvitsisi tehdä mitään muuta kuin laittaa putki lattialle.

Kosketuskeppi on alussa putken toisessa päässä ja palkan saa, kun on koskettanut sen päätä. Videolla toinen harjoituskerta, ensimmäinen mentiin kokonaan kosketuskepin kanssa, toisessa harjoituksessa käytin keppiä apuna kaksi kertaa ja odotin sitte, josko käytös tulisi ilman apukeinoja. Ja tulihan se!

PS: On muuten aika hienoa tässä vaiheessa oppia, miten nämä mahdottoman hienot (heh heh) videot saa näkymään täällä blogissa pelkkien linkkien sijaan…

Jatkossa tavoite on saada käytös varmemmaksi. Heti, kun vain on mahdollista Tuhnu kulkee putken läpi ja saa palkinnon tullessaan sieltä pois. Tätä harjoitellaan tällä nykyisellä putkella, kun tämä onnistuu otetaan mukaan pidempi putki ja katsotaan tuleeko näätä sieltä vieläkin pois. Vihjesanakin tähän olisi tarkoitus lisätä, mutta vasta siinä vaiheessa, kun olen varma, että Tuhnu on ymmärtänyt mitä haen takaa. Eli putkesta tullaan pois eikä sinne jäädä ravaamaan edestakaisin.

Tänään ollaan harjoiteltu putkesta pois tulemista. Näätämäiseen tapaan Tuhnu olisi mielellään jäänyt putken suulle päivystämään, joten sheippasin sen tulemaan putkesta kokonaan ulos. Alussa riitti, että pää pilkistää putken päästä, mutta odotin tämän jälkeen että etutassut tulee myös pois putkesta. Tässä kohtaa Tuhnu peruuttikin pois putkesta, mutta kokeili pian uudelleen ja pääsin palkitsemaan onnistuneesta suorituksesta. Lopulta kaksi viimeistä suoritusta olikin jo sen näköisiä, kuin toivonkin. Tällä kriteerillä mennään tämä päivä, palkka tulee vasta, kun näätä on kokonaan pois putkesta. Huomenna jatketaan uusilla haasteilla, kun mukaan otetaan hieman pidempi putki.

Seuraavat kriteerit ovat tässä:

IMG_1013 IMG_1014

Tänään harjoiteltiin putkella, joka on noin puolet pidempi kuin aiempi. Kriteerin laskin alkuun siihen, että kuono pilkistää putkesta. Tuossa on jo pituutta sen verran, että poika siellä viihtyisi, joten tässä testattiin myös vahvisteen arvo. Vahviste onneksi oli toimiva ja Tuhnu tuli lopulta kokonaan pois putkesta. Erikoista oli, että putkesta kulkeminen ei meinannut sujua molempiin suuntiin, vaan näätä kiersi putken ja teki vasta sitten uuden suorituksen, tuo kiertely väheni kyllä loppua kohti. Putken paikallaanpitämiseksi täytyy keksiä jokin parempi keino, videolla Tuhnu saa putken melkein naamalleen, kun en saa sitä pidettyä jalan alla paikallaan. Näyttäisi jopa, että mukaan tuossa tulee rauhoittelua ja tekeminen loppuu tuon jälkeen hetkeksi. Jeesusteippiä kehiin siis.

Tällä kriteerillä homma alkaa olemaan paketissa, näätä tulee kokonaan putkesta pois ja tarjoaa käytöstä uudelleen heti, kun edellisestä on palkittu. Tänään jatketaan harjoituksia taas hieman pidemmällä putkella.

Nyt putkesta poistulo onnistuu jo pisimmällä putkenpätkällä. Kriteeri oli heti se, että näätä tulee putkesta pois kokonaan, mikä onnistuikin hyvin. Putken pituutta olisi tarkoitus lisätä jatkossakin, mutta uskoisin, että sen voin tehdä isommilla harppauksilla. Kolmanneksi pisimmän putken jätin välistä kokonaan ja siirryin suoraan kriteeriin nro 4, koska arvelin, että käytös tulee kyllä halutunlaisena, kuten se tulikin. Putkea en tällä kertaa teipannut lattiaan, vaan pidin huonoksi ratkaisuksi todetulla tavalla putken paikoillaan. Tämä siitä syystä, että mikäli käytös ei olisi tullut haluamallani tavalla, olisin voinut vaihtaa putken lyhyempään kesken harjoittelun. Putkihommat on niin hyvällä mallilla, että täytyy kehitellä seuraava koulutusprojekti. Ehkä Tuhnusta tulee agilitynäätä..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s