Tuhannen makupalan haaste. Ärsykekontrolli

Haastekäytöstä on nyt yleistetty ahkerasti. Tavoite on saavutettu ja ylitettykin viime päivinä ja sen kyllä huomaa. Eilen saatiin mukaan myös häiröharjoittelua, kun iltalenkillä vastaan sattui tulemaan ihminen. Ei mikään erityisen kummallinen juttu, mutta tässä ympäristössä se on Karalle iso häiriö, viimeisen vuoden aikana lenkeillä on vastaan tullut ehkä viisi ihmistä/koirakkoa. Vaikka Jyväskylässä vieraillessa Kara ei noteeraan ohikulkevia ihmisiä mitenkään, täällä he ovat niin erikoinen tapahtuma, että noinkin kokenut ”ex-kaupunkikoira” ohikulkijan huomaa. ”Jää” vihje toimi kuitekin koko tilanteen ajan, juuri kun ihminen oli kohdalla pyysin Karaa pysähtymään ja odotin itse hihnan mitan päässä, homma meni varsin mallikkaasti ja Kara pysyi täysin paikallaan ja piti minuun katkeamattoman kontaktin. Tälle viikolle olen suunnitellut reissua ”isolle kylälle” ja pääsen testaamaan käytöstä, kun ympäristössä tapahtuu enemmän.

Nyt onkin aika alkaa viemään käytöstä ärsykekontrolliin. Vihjesanan lisäämisen jälkeen en ole enää palkinnut oma-aloitteisia pysähtelyjä, vaan ainoastaan silloin, kun olen ensin pyytänyt käytöstä. Nyt täytyy vielä vahvistaa vihjesanaa niin, että käytös on aina haluamani ja Kara ei sotke sitä muihin vihjesanoihin, eikä ennakoi vihjettä, käytös seuraa siis vain ja ainoastaan silloin, kun Karaa pyydän seisomaan. Harjoituksia jatkan myös sillä, että ”Jää” ei tarkoita pelkästään pysähtymistä, vaan se tarkoittaa myös seisomaan nousemista  makuulta tai istumasta. Tässäkään en ole turhan tarkka, vaikka olisi mukava viilata pilkkua ja odottaa, että seisomaan nouseminen tapahtuisi kaikkien sääntöjen mukaan, en tee niin.

Ensimmäisellä harjoituskerralla palkkaan jokaisen käytöksen. Karan tuntien, se tarjoaa käytöstä, jota on eniten harjoiteltu viimeaikoina, eli seisomista. Jos palkitsisin pelkästään seisomaan nousemisen istuaaltaan tai makuulta, seuraisi siitä todennäköisesti se, että edellämainitut käytökset alkaisivat kärsimään. Karan ei olisi kannattavaa istua tai maata, jos palkka seuraa aina seisomisesta. Luultavasti Kara alkaisi nousemaan ilman vihjetta ja sitä en halua. Tavoitteena on, että palkitsen epäsäännöllisesti jokaista käytöstä, silloin Karan täytyy tehdä kaikki käytökset tarkasti, koska se ei koskaan tiedä, mistä sille maksetaan. Videolla häiriötä tarjoaa Tuhnu-Pertti, meinasin jo jättää istumisen palkitsematta, kun Kara väisti sivuun. Palkkasin kuitenkin, kun huomasin, että tähän oli syy, kun Herra Häiriö pomppi paikalle. Videolla myös huomaa, että Kara meinaa nousta seisomaan, vaikka pyydän istumaan, tässä kohtaa palkkasin kuitenkin heikommatkin suoritukset, seuraavalla harjoituskerralla nuo suoritukset jätän palkitsematta. Ensimmäiseen harjoituskertaan sain ujutettua yhden toiston, jossa palkka tuli kahdesta käytöksestä maahanmenosta ja seisomisesta.  Tästä on hyvä jatkaa, palkitsen edelleen yhdenkin käytöksen jälkeen, mutta alan samalla lisäämään useampia käytöksiä ennen palkkaa. Nyt vain täytyy suunnitella paperille, miten etenen, koska heikkouteni on, että alan toistamaan tiettyä rutiinia, jolloin Kara oppii ennakoimaan, mitä siltä seuraavaksi pyydän ja mistä palkka tulee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s