Huonoja uutisia.

Karalta käytiin tänään poistamassa kasvain ja samalla kuvattiin selkä. Jo pelkästään tuo kasvain on stressannut sunnuntaista asti, kun sen huomasin. Tänään se kuitenkin on napsaistu pois ja nyt jännitetään patologin vastausta. Selän tulokset olivatkin sitten masentavat, alkava spondyloosi neljässä nikamassa. Positiivista oli, että lonkat ja lanneranka olivat kunnossa, nivelrikostakaan ei näkynyt merkkejä.

Selkä kuvattiin, koska luuaterian ulostaminen on ollut vaivalloista ja selitys tälle saatiin nyt. Kara on kuitenkin lähes 10-vuotias, joten tässä vaiheessa spondyloosi on vielä kipulääkityksellä hallinnassa, parannuskeinoa siihen ei ole. Etenevä sairaus se kuitenkin on, joten kipukäytöksen seuraaminen on jälleen ajankohtaista. Karan kohdalla tässä on luvassa uuden oppimista vanhasta ystävästä, Kara on ollut koko elämänsä terve. Ainoat terveyteen liittyvät ongelmat ovat olleet anaalirauhasten tulehtuminen, ihotulehdus ja kaksi korvatulehdusta.

Tietojen päivitys kipukäytöksen osalta on siis paikallaan. Koiran kivun tunnistaminen on todella vaikeaa. Akuutit kiputilat, kuten tulehdukset, on helpompi huomata, koska ne eivät tule pikkuhiljaa vaan koira kyllä kertoo omalla tavallaan kivuista. Harva koira tässäkään tapauksessa kertoo suoraan ulahtelemalla kivusta, vaan kaikki muutokset koiran käytöksessä voi kertoa kivusta. Karan kohdalla nuo edellämainitut ovat oireilleet anaalirauhasten osalta takapään aristamisena, ihotulehdus on aika vaikea olla huomaamatta, korvatulehduksissa Kara nuoli tassujaan ja väisti kättä.

Krooninen kipu ei sitten olekaan niin helppoa tunnistaa. Koira usein turtuu kipuun, sille voi tulla omituisia tapoja, joista ei ensimmäisenä tule mieleen, että koira on kipeä. Nämä tavat myös kehittyvät usein niin hitaasti, että omistaja ei edes huomaa koiran käytöksessä mitään muutoksia. Vasta siinä vaiheessa, kun kipu todetaan, voi jälkiviisaana todeta, että tuokin käytös oli kipukäytöstä.

Spondyloosi näkyy usein ensimmäisenä hyppäämishaluttomuutena, tätä ei Karalla ole havaittavissa. Samoin kankeus ylösnousemisessa voi kertoa kivusta, tätä minun täytyy seurata. Venyttely on toinen seurattava asia. Kolmas on ravistelu, mutta tätä päästään seuraamaan vasta, kun leikkaushaava on parantunut. Tällä hetkellä en ole löytänyt muuta oiretta, kuin tuo ulostamisen vaikeus, mutta sekin kertoo kankeudesta rangassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s