Kipukäytöksen seuraamista

Vaikka nyt kirjoituksen aiheet ovat hieman masentavia, toivon, että joku saa tästä vinkkejä siihen, millaisiin asioihin voi koiran kipu vaikuttaa.

Kara on nyt saanut 4 päivää kipulääkkeitä. Kovin suuria muutoksia en ole huomannut, mutta selkeitä merkkejä kivusta kuitenkin.

  • Kara on hakenut enemmän huomiota. Koirat reagoi kipuun yksilöllisesti, toinen hakee huomiota enemmän toinen vetäytyy. Kara on ilmeisesti tätä vetäytyvää tyyppiä. Mitään järisyttäviä muutokset ei kuitenkaan ole, Kara viihtyy enemmän sohvalla vieressäni. En aiemmin edes kiinnittänyt huomiota siihen, että se makoili parvekkeen oven edessä, oven väleistä tuleva viielämpi ilma on hyvinkin voinut lievittää sen kipua.
  • Se juo vähemmän. Juomisen lisääntyminen on selkeä merkki stressistä, keho käy kierroksilla ja on kuumempi ihan kirjaimellisestikin, jolloin se myös tarvitsee nestettä enemmän. Kipukäytökseen liittyy oleellisesti stressi. Juominen ei kuitenkaan ole lisääntynyt litroittain, tähän olisin kyllä kiinnittänyt huomiota. Huomaan vain vesikupin olevan täydempi ja vaihdan veden joka päivä suurinpiirtein samoihin aikoihin.
  • Se janoaa toimintaa. Kara on aina ollut aktiivinen koira, mutta nyt se tuntuu odottavan toimintaa. Lenkkeily Karan kanssa on aina ollut helppoa, se keskittyy maan haisteluun, palaa silloin tällöin rinnalle, jolloin annan sille tehtäviä. Nyt maan haistelu on vähentynyt ja toiminnan hakeminen on lisääntynyt. Maan haistelulla Karan on voinut pyrkiä rauhoittamaan itseään, stressikäytöstä tämäkin.
  • Vanhan koiran kanssa arki sujuu helposti vanhoissa rutiineissa ja koira tuntuu toimivan kuin ajatus. Nyt Kara on ollut todella keskittynyt hölmöissä koulutusprojekteissani ja vaikka se on aina tuntunut heti tajuavan, mitä siltä haluan, nyt se tuntuu myös muistavan nämä asiat paremmin. Ero entiseen on hiuksenhieno, ehkä kuvittelen, mutta keskittymiskyvyttömyys/vaikeudet liittyvät myös stressiin.
  • Selkä kuumuu, tämä on huolestuttavin löydös. Selän kuumuminen kertoo, että selkä on kovilla liikkuessa. Karan kohdalla aloitetaan uiminen heti, kun leikkaushaava on parantunut. Tämän lyhyen seurannan aikana jo melko lyhyt lenkki kovalla alustalla saa selän kuumaksi. Metsälenkin jälkeen tilanne oli huomattavasti parempi, tunnin metsässä samoilun jälkeen, selkä ei ollut erityisen kuuma, normaalia lämpöä tasaisesti kehossa. Tästä viisastuneena, vältellään asfalttiteitä ja keskitytään liikkumaan paikoissa, joissa keho ei rasitu liian yksipuolisesti.

Minulla on ollut ennenkin sairaita koiria, kuvittelin jotain kipukäytöksestä oppineeni. Eniten suututtaa, etten huomannut täysin ilmeistä merkkiä, selän kuumumista. Tähän olisi niin helppoa jäädä ruoskimaan itseään, olen tätä tehnyt aiemminkin. Nyt ei kuitenkaan auta muu, kuin yrittää oppia tulevaisuudessa herkemmäksi pieniinkin muutoksiin. Karan elämää ei helpota yhtään se, kuinka pahoillani olen, että en huomannut sen kipua aiemmin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s