Perustaitojen opettelua

Pennun kanssa on valtava määrä asioita, joiden harjoittelun itse aloitin heti, kun Vellamo meille tuli. Nämä on taitoja, joita itse pidän tärkeimpinä:

  1. Sisäsiisteys: Tämä on varmasti itsestäänselvää. Pennulla ei käytännössä ole juurikaan pidätyskykyä, joten ulos on mentävä nopeasti, jos meinaa, että tarpeet tulee oikeaan paikkaan. Heti heräämisen, syömisen ja leikkimisen jälkeen, usein myös kesken leikin, koska liikkuminen pistää ruuansulatuksen liikkeelle. Meillä ei ole jatkuvasti sanomalehtiä lattialla, jotta pentu ei oppisi automaattisesti hakeutumaan niille, vain silloin, kun en ole viemässä sitä ulos eli öisin ja yksinollessa.
  2. Lähellä pysyminen: 7-viikkoinen pentu  pysyy lähellä luonnostaan, se ei vielä uskalla lähteä kauas tutkimusmatkalle. Pentu kuitenkin kasvaa ja rohkaistuu joka päivä ja muutaman viikon päästä sitä kiinnostaa ympäristö aivan eri tavalla. Otan tämän huomioon vahvistamalla lähelläni pysymistä ja kontaktin ottamista. Palkitsen joka kerta, kun huomaan pennun katsovan minua ja kun se kulkee lähelläni. Jos pentu keskittyy ympäristöön, pysähdyn ja odotan kontaktin, ennen kuin jatketaan matkaa. Kun vastaan tulee uusia asioita pysähdytään niitäkin ihmettelemään ja samalla vastaehdollistan uusiin asioihin, idea on, että pentu oppii, että tuli vastaan mitä hyvänsä, aina on kannattavinta suunnata käytöksiä minulle.
  3. Luoksetulo on koiran tärkein taito, tämän harjoittelu aloitettiin jo ensimmäisenä päivänä. Alussa palkitsin joka kerta, kun Vellamo tuli minua kohti, niin sisällä kuin ulkonakin. Kun se alkoi tarjoamaan käytöstä useissa tilanteissa, aloin liittämään siihen vihjesanaa. Alussa, kun pentu oli tulossa luokseni ja pikkuhiljaa aikaistin vihjettä, sanoin sen kun oletin sen pian tulevan luokseni. Nyt vihje toimii jo vähäisten häiriöiden lähellä ja Vellamolla on jo jokin haju, mitä vihje tarkoittaa, se kääntyy ympäri ja juoksee luokseni, kun kutsun sitä. Luoksetuloa harjoitellaan jokaisen ulkoilun aikana useita kertoja, toistoja käytökselle tulee päivässä kymmeniä. Luotettavaan luoksetuloon on matkaa vielä tuhansia toistoja, mutta alku on hyvä. Vaikka testaankin vihjesanaa erilaisissa ympäristöissä ja häiriöissä on tavoitteeni, että Vellamo onnistuu joka kerta. Jos vihje ei toimi, olen vaatinut liikaa ja harjoittelua tässä ympäristössä tai häirössä jatketaan helpommalla kriteerillä. Vihjeen sanon aina vain kerran, jos Vellamo ei reagoi siihen, olen vaatinut liikaa, luoksetulo vihje on ”Vella!” ei ”Vellavellavella!”. Kuvasarjassa Vellamo suorittaa hienon luoksetulon, vieressä on autotie, joten pentu on hihnassa.

    Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

  4. Luopuminen: Pentu tutkii hampaillaan, usein maasta löytyy vaarallisia asioita, jotka pitää pennulta saada pois. Itse olen ottanut tämän aarteenetsintänä. Osoitan suurta kiinnostusta pennun löytämiin asioihin ja kehun pentua, kun se on löytänyt jotain mielenkiintoista. Alussa houkuttelin pennun pudottamaan löytämänsä asian näyttämällä makupalaa, kun se pudotti aarteen suustaan annoin makupalan ja mikäli aarre ei ole mitään vaarallista, kannustan pentua nostamaan sen uudestaan suuhun, jonka jälkeen pelataan tätä luopumispeliä niin kauan, kun Vellamo on aarteestaan kiinnostunut. Vaaralliset aarteen otan pennulta pois ensimmäisen luovutuksen jälkeen, mutta vaarattomien kanssa peliä pelataan, jotta pentu oppii luovuttamaan löytämänsä esineet ja oppii myös, että en automaattisesti ota siltä kaikkea pois, jolloin se myös tuo nämä aarteen näytille mielellään.
  5. Yksinolon harjoittelu aloitettiin jo lauantaina. Alussa poistuin huoneesta sulkematta ovea ja Vellamo jäi rentona makoilemaan olohuoneeseen. Jatkoin tästä sulkemalla oven lyhyiksi hetkiksi, alussa, kun Vellamo oli väsynyt, juuri nukahtamassa, mutta se kuitenkin huomasi oven menevän kiinni. Alussa Vellamo kävi oven takana ja uliskin kymmenisen sekuntia, mutta meni sitten nukkumaan. Tänään aloitin yksinoloharjoitukset, kun Vellamo oli suhteellisen pirteä, nukkumaanmenoaika lähestyi, mutta pentu oli kuitenkin vielä leikkisällä tuulella. Ulinaa kesti noin 20 sekuntia ja se raapi hetken ovea, tämän jälkeen se söi luuta ja meni nukkumaan. Arki koittaa meillä huomenna, yksinolo on suhteellisen hyvällä malilla ja hyvä puoli on, että pentu nukkuu niin paljon, toivotaan, että se oppii nopeasti, että yksinollessa kannattaa levätä. Tämän oppiminen on mahdollista, kunhan pennulle tarjotaan toimintaa riittävästi. Huomenna herään jo neljältä, jotta ehdin käyttää pennun metsässä riekkumassa, se on juuri levännyt koko yön, joten on aivan turha kuvitella, että se pystyisi ilman kunnon nollausta lepäämään vielä päivänkin.
  6. Vieraiden kohtaaminen: Pentu kiinnostaa ihmisiä ja joka päivä ohikulkijat haluavat pentua tervehtiä. Heidät toivotan tervetulleeksi lääräämään pentua, mitä enemmän erilaisia ihmisiä Vellamo kohtaa sosialistumisen herkkyyskautena, sitä todennäköisemmin se suhtautuu ihmisiin avoimesti myös aikuisena. Yksi ehto minulla kuitenkin on, en anna kenenkään lähestyä pentua yllättäen, vaan pyydän ihmisiä menemään kyykkyyn ja odottamaan, että Vellamo tulee itse tervehtimään. Pentu onkin mennyt rohkeasti jokaisen halukkaan luokse rapsuteltavaksi. Vaikka tämä kiinnostus pentuun loppuu kyllä, kun se kasvaa on näistä tilanteista paljon hyötyä myöhemmin. Suurin osa ihmisistä ohittaa pennun huomioimatta, joten Vellamo oppii samalla, koska ihminen haluaa, että häntä lähestytään ja koska ihmiset eivät tätä toivo.
  7. Leikkiminen on pennulle parasta liikuntaa, se oppii kehonhallintaa, mitoittamaan puruvoimaa ja se oppii myös säännöt, miten ihmisen kanssa on luvallista leikkiä. Vellamon lempilelu tällä hetkellä on pallo, jonkin verran se on myös innostunut retuuttamaan ja taistelemaan pyyhkeestä. Lelun tuominen ja pitäminen vaatii vielä harjoittelua, mutta on hyvällä alulla, lelun perään Vellamo juoksee mielellään, varovaisia taistelujakin ollaan käyty. Leikin säännöt meillä on: Kättä ei purra, liike loppuu välittömästi, kun hampaat irtoavat kädestä lähtee lelu heti liikkeelle. Lelu tuodaan takaisin, jos pentu juoksee lelu suussa karkuun minua, lähden pois tilanteesta, en halua leikkiä tuota leikkiä. Lelusta luovutaan, kun se ”kuolee”. Nämä säännöt olen kouluttanut Karalle ja aiemmille koirilleni, taidot ovat mielestäni tärkeitä, jotta leikkiminen on hauskaa myös minun mielestä ja voin tulevaisuudessa käyttää leikkimistä myös palkintona. IMG_1790
  8. Rauhoittuminen: Pienen pennun kanssa olisi mukava touhuta kaiken sen ajan, jonka se jaksaa olla hereillä, tämä voi tuntua myös houkuttelevalta siitäkin syystä, että leikittämällä ja jatkuvalla toiminnan tarjoamisella saa pennun pois pahanteosta. Pentu kuitenkin kasvaa koko ajan, se on hereillä pidempään ja mikäli se oppii, että kaikki hereilläoloaika tehdään jotain ja riehutaan, sen voi olla vaikea sietää toimettomuutta. Vellamon kanssa harjoitellaan useita kertoja päivässä rauhoittumista. Jokainen ulkoilu sisältää ainakin yhden hetken, jossa vain ollaan. Odotan, että pentu käy istumaan tai makaamaan ja silittelen sitä hetken, vasta kun se on rauhallinen jatketaan eteenpäin tai leikitään. Samoin sisälläollessa annan pennun touhuta itsekseen, en reagoi sen huomionhakuun mitenkään, vaikka se vaatiikin välillä hermoja, kun naskalit iskevät nilkkaan, villasukat jalassa tämänkin kestää. Myös kesken leikin muutun välillä passiiviseksi ja odotan, että Vellamokin rauhoittuu, ainoastaan rauhallisella käytöksellä saa minut jatkamaan leikkiä.

Tässä on asiat, joita harjoitellaan jo nyt joka päivä. Melkoisesti uutta asiaa pennulle, tämän vuoksi en pidä mitään kiirettä temppujen kouluttamisen kanssa. Itse pidän näitä taitoja tärkeimpinä ja tästä syystä harjoittelemme näitä alusta asti. Nopean oppimisen kausi kannattaa käyttää hyödyksi ja silloin pennulle kannattaa kouluttaa ne asiat ja taidot, joita arvostaa aikuisessakin koirassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s