Istu

Vellamon kosketuskeppi on jo hyvin hallussa, joten aloitan sillä istumisen kouluttamisen. Kosketuskeppiä on yleistetty jonkin verran ja Vellamo koskee  siihen jo monissa paikoissa ja vähäisten häiriöiden alla.

Istumisen koulutan samaan tapaan, kuin makupalalla houkuttelemalla, sillä erotuksella, että kepin pää toimii ”makupalana” jota koira seuraa. Kohde on huomattavasti helpompi häivyttää tilanteesta, koska se ei koiralle merkitse muuta, kuin keinoa saada palkinto. Kohteen etuna on myös se, että koira ei seuraa käden liikettä, joka sekin on vaikea häivyttää, kosketuskepissä on teleskooppivarsi, joten saan sen säädettyä niin, että minun ei tarvitse liikuttaa juurikaan kättäni. Käden liike voi huomaamatta yhdistyä käytökseen ja toimia vihjeenä.

Aloitin harjoittelun testaamalla, että Vellamo on kiinnostunut kosketuskepistä, pennun kanssa kannattaa harjoitella vain, kun se on motivoitunut. Vellamo oli innoissaan joten jatkoin haroituksia. Seuraavalla kosketuksella nostin kepin pään ylöspäin, jolloin pennun takamus painui automaattisesti lattiaan sen kurkottaessa kepin päätä. Toistin istumisen kolme kertaa kepin kanssa ja jätin sen sitten pois.

Vellamo toisti heti palkintoon johtaneen käytöksen, vaikkei kohdetta enää tilanteessa ollut, joten pääsin vahvistamaan istumista. Käytän apuna harhanamia, kun olen palkinnut Vellamon istumaan, heitän makupalan maahan etsittäväksi, näin saan toistoja haluamalleni käytökselle, keston ja etäisyyden lisääminen tulee vasta myöhemmin. Kun Vellamo tarjosi heti uudelleen istumsta aloin lisäämään vihjesanan, kun huomasin, että takamus alkaa painumaan lattiaan, sanoin ”Istu” ja toistin muutamia kertoja. Tämän jälkeen aikaistin vihjettä ja testaan, missä ympäristöissä ja häiriöissä se toimii.

Istumista on jo yleistetty kotona joka huoneeseen, hissiin, kotipihaan ja lähimetsään. Vellamolla on käsitys mitä vihje tarkoittaa ja osaa jo helpoissa tilanteissa istua, joten aloitan myös keston lisäämisen käytökseen. Alkuun pidätän palkkaa sekunnin, sitten kaksi jne, kunnes olen päässyt viiden sekunnin kestoon, jonka jälkeen kasvatan kestoa koko ajan, mutta palkitse epäsäännöllisesti myös lyhyempiä aikoja, jotta Vellamo ei opi ennakoimaan palkitsemishetkeä. Kun kestoa on kymmenen sekuntia kokeilen etäisyyden lisäämistä, jolloin sekunnin muuttuvat askeliksi ja aloitan jälleen alusta, ensin otan yhden askeleen poispäin, sitten kaksi jne.

IMG_1819

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s