Kesto ja etäisyys

Maahanmeno ja istuminen alkaa olemaan jo hyvin hallussa, joten nostetaan näiden kanssa vähän paukkuja. Tähän mennessä olen jo harjoitellut näiden kanssa ärsykekontrollia, Vellamo istuu ”istu” vihjeellä ja menee maahan ”maahan” vihjeellä, jos se sotkee vihjesanat jätän palkitsematta. Olen myös antanut vihjeen selkä Vellamoon päin, koska minulla on huono tapa katsoa lattiaa, kun annan maahanmenovihjeen, minun on helpompi kouluttaa koiraa, kuin yrittää saada itseni pois tästä pahasta tavasta, jota toki työstän koko ajan. Näin varmistan, etten anna huomaamatta jotain vihjettä, jota en itse tiedosta, kun selkä on koiraan päin ja kiinnitän erityistä huomiota käsiini, jotta ne varmasti pysyvät paikallaan, voin varmistaa, että Vellamo todella tekee käytökset vihjesanasta, eikä jostain eleestä, jonka mahdollisesti teen samanaikaisesti vihjeen kanssa. Pidän myös tarkoituksella käsiä välillä ristissä ja selän takana, jotta Vellamo huomaa, että sen ei kannata seurata käsiäni, vaan ainoastaan vihjesanaa kuuntelemalla se voi saavuttaa palkinnon. Voi kuulostaa pilkun viilaamiselta näin nuoren pennun kanssa, mutta kokemuksesta tiedän, kuinka vaikeaa on häivyttää tiedostamatta käytökseen liittyneet eleet, jos koira on niitä oppinut seuraamaan kuukausia..  Virheitä sattuu välillä, mutta onnistumisia on kuitenkin 80%, joten voin nostaa kriteeriä.

Molempiin käytöksiin on jo lisätty kestoa ja etäisyyttä muutamia sekunteja ja askelia, nyt alan tekemään tätä enemmän ajatuksen kanssa. Epäsäännöllinen vahvistaminen on tehokas keino saada koira tekemään motivoituneena töitä pitkäänkin ilman palkintoa, tämä on tulevia harrastuksia silmälläpitäen hyvä ottaa mukaan koulutukseen jo nyt. Koira on rutiinieläin, kuten ihminenkin, jos harjoitukset aina tehdään saman kaavan mukaan, koiralle ei ole kovinkaan vaikeaa oppia tätä, tästä kaavasta voi olla todella työlästä päästä eroon. Ihmiselle on hyvin tyypillistä alkaa toistamaan itseään, joten mietin koulutushetkeä etukäteen ja pyrin siihen, että en toista samoja harjoituksia. Toki Vellamon kanssa ei harjoituksia vielä pysty paljoa varioimaan, mutta kahdellakin käytöksellä on helppo sortua pyytämään käytökset aina samassa järjestykessä ja kestonkin epäsäännöllisyys on helposti hyvin rutiininomaista, jos asiaan ei kiinnitä huomiota.

Harhanamin jätän tässä vaiheessa pois, kriteeri ei enää ole koiran meneminen maahan tai istumaan, vaan se että se pysyy halutussa asennossa. Palkitsemisen jälkeen on sallittua nousta, jos se nousee ennen palkkaa jää palkinto saamatta. Jos Vellamo jää palkitsemisen jälkeen istumaan tai makaamaan, se ei haittaa, mukaan tulee myös vapautusana ”Vapaa”. Kun käytöksiä on enemmän, paikallaolo päättyy joko uuteen vihjeeseen tai vapautukseen, vapautus tarkoittaa taukoa.

Harjoittelen paikallaoloa ulkona sekä sisällä, sisällä harjoittelen näitä kahta niin kauan, kunnes Vellamo pysyy 15 sekuntia paikallaan kun olen toisessa huoneessa. Ulkona harjoitukset on helpompia, mutta sielläkin kriteeri nousee koko ajan edistymisen mukaan. Kun sisällä paikallaolo alkaa olemaan tuolla mallilla otan sisälle jonkun uuden koulutushaasteen ja paikallaoloa harjoitellaan enemmän ulkona.

Aloitin sisällä liikkumalla Vellamon ympärillä, usein koiran kiertäminen alussa johtaa siihen, että koira liikkuu paikaltaan tai nousee ylös. Otin jo nyt mukaan Vellamon takaa kiertämisen, Vellamo nousi kerran paikaltaan, etenin kuitenkin liian nopeasti, hidastin vähän tahtia ja lopulta pystyin kiertämään Vellamon sen pysyessa maasssa tai istumassa. Lisäsin myös etäisyyttä, kävin kuudena askeleen päässä keittiössä, niin että olin sekunnin poissa näkyvistä. Kerran Vellamo lähti perään, jonka jälkeen toistin vielä kerran keittiöön menemisen ilman näköpiiristä poistumista ja kävin sitten nopeasti oven takana ja sain palkittua Vellamon haluamastani käytöksestä. Koko harjoittelun ajan lisäsin kestoa ja etäisyyttä, mutta samalla palkitsin myös lyhyempiä paikallaoloja. Viimeisessä harjoituksessa meni Vellamon taakse ja hyppäsin ilmaan, hienosti Vellamo pysyi maassa, häiriöitä lisään paikallaoloon sisällä mahdollisimman paljon, jotta ulkona hallitsemattomat häiriöt ympäristössä on Vellamolle helpompia.

Pieni potku takalistoon tuli sunnuntaina, kun olin avutamassa kiva koirakansalainen testissä. Vellamo sai olla ”nollakoira” ja suorittaa testin, jos se olisi sen läpäissyt olisimme tietysti saaneet myös diplomin. Kaikki muut osa-alueet meni läpi paitsi paikallaolo. Toisaalta olen onnistunut, tavoitteena on ollut ympäristön häiriöiden siedättäminen ja uusiin tilanteisiin rauhallisesti suhtautuminen, kyllä nämä ovat tärkeämpiä taitoja kuin paikallaolo ja nyt tottelevaisuudenkin harjoittelu on ehkä helpompaa, kun Vellamo ei tunnu hätkähtävän oikein mistään (mörkökautta odotellessa..).

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s