Perusasento

Perusasennon ja seuraamisen tärkein osa on kontakti, käytännössä käytökset perustuvat lähes täysin katkeamattoman kontaktin pitämiseen. Oman mausteensa toki tuo oikeassa kohdassa pysyminen ja suora asento sekä käännökset. Seuraaminen on myös pitkäkestoinen käytös, joten epäsäännöllisen vahvistamisen osuus vahvistuu, käytökseen ketjuuntuu helposti hidastelu, edistäminen, ympärille vilkuilu ja väärä asento, jos koulutuksessa pitää kiirettä. Jos erehtyy ostamaan huonommatkin seuraamiset, ajatuksella, että suurimmaksi osaksi se meni ihan hyvin, voi mukaan sattuman kautta tulleiden käytösten poiskouluttaminen olla niinkin vaikeaa, että homma voi olla helpompi aloittaa alusta.

Itse koulutan seuraamisen yhdellä vihjesanalla, tämä on makuasia. Toiset tykkää käyttää omaa vihjettä perusasennolle ja seuraamiselle, käytännössä tällä ei ole mitään merkitystä.

Koska kyseessä on käytösketju, joka ei omasta mielestäni koostu kahdesta käytöksestä (perusasento ja seuraaminen) vaan kolmesta (edellisten lisäksi kontakti), täytyy jokainen ketjun osa olla olemassa, kun tätä aletaan kouluttamaan. Käytösketjujen kouluttaminen ei ole aivan yksinkertaista, toisaalta ketju on juuri niin vahva, kuin sen heikoin lenkki, tuo heikoin lenkkikin vahvistuu koko ajan, kun se on ketjussa vahvempien käytösten kanssa..

Vellamo tarjoaa jo kaikkia käytöksiä oma-aloitteisesti ja koska olen vasemmalle kiero, se hakeutuu useimmiten vasemmalle puolelle päivystämään. Olen tämän avokätisesti myös palkinnut enkä ole vielä tässä vaiheessa ollut tarkka siitä, missä kohtaa Vellamo sattuu seuraamaan, tosin palkan suunnalla olen pyrkinyt korjaamaan väärää kohtaa, palkka tulee aina reiden vierestä, vaikka Vellamo sattuisi tarjoamaan seuraamista kauempana. Pysähtyessä se myös usein istuu ja tässäkin olen palkan suunnalla korjannut asentoa, jos asento on vino, olen palkinnut sen ”ulkokautta” jotta saan asentoa korjattua suoraksi. Vihjesanaa en kuitenkaan ole käyttänyt, sen lisään vasta, kun käytös on haluamani.

Aloitan kosketuskepillä kouluttamalla perusasennon. Haluan, että Vellamo kiepsahtaa vasemmalla puolellani istumaan noin kämmenen mitan päähän reidestäni, tassut samalla kohtaa kengänkärkien kanssa. Palkan suunnalla pyrin saamaan asennon suoraksi, palkitsen alkuun kuitenkin heikommatkin suoritukset. Aloitan Vellamon ollessa selkäni takana, näytän kosketuskepin vasemman reiteni vieressä suhteellisen korkealla, jotta Vellamo joutuu istumaan ylettyäkseen koskettamaan kepin päätä. Kun olen palkinnut, otan heti askeleen eteenpäin ja saan uuden toiston.

Toistan harjoituksen kosketuskepin kanssa muutamia kertoja ja poistan kohteen kesken harjoituksen ja testaan, toistaako Vellamo käytöksen, vaikka kohdetta ei enää tilanteessa ole.

Kun Vellamo osaa hakeutua oikeaan kohtaan sen ollessa selkäni takana, nostan kriteeriä kääntymällä Vellamoon päin. Katsotaan hoksaako Vellamo heti tarjota perusasentoa, vai täytyykö minun kääntyä pikkuhiljaa ja sheipata käännöstä. Kuvasarjassa Vellamon ensimmäinen ”kiepsahdus” perusasentoon, onhan se melko kömpelön näköinen, mutta hieno alku!

Kun Vellamo osaa kiepsahtaa vasemmalla puolella ja hakeutuu oikeaan kohtaan suoraan asentoon alan vahvistamaan sivulletuloa, kun olen palkinnut edellisen perusasennon, otan askeleen sivuun, eteen, taakse ja odotan Vellamon heti tarjoavan sivulletuloa, tässä kohtaa alan myös kiinnittämään huomiota asennon suoruuteen, jätän heikoimmat suoritukset palkitsematta, mutta en vielä odota täydellistä suoritusta. Lisään myös kestoa, kun Vellamo on perusasennossa, pidätän palkintoa muutamia sekunteja. Tavoitteena on, että Vellamo pitää kontaktin eikä vilkuile sivuille. Vielä en rokota vilkuilusta, mutta jotta tämä ei jäisi käytökseen mukaan, kontaktin katkeaminen johtaa melko alussa jo siihen, että palkka jää saamatta, alleviivaan palkan menetystä myös sillä, että karkaan koiran läheltä heti kun se kääntää katseensa, jotta se oppii, että ainoa tapa saada palkka on pitää minua visusti silmällä.

Jokaisen kriteerin kohdalla alan yleistämään käytöstä myös ulkona, ajatuksella, että ulkona harjoitellessa mennään aina helpommalla kriteerillä, kuin sisällä. Kun sisällä siirryn harjoittelemaan ilman kosketuskeppiä, ulkona tehdään harjoituksia kosketuskepin kanssa jne.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s