Pennun ensimmäinen uusi vuosi

Koiranomistajien kestopuheenaihe on koirien rakettipelko, mielipiteitä löytyy moneen junaan. Moni on sitä mieltä, että jokainen koira oppii sietämään raketteja, kun ei omiin käsiin ole sattunut ainuttakaan paukkuarkaa koiraa, täytyy syy näihin pelkoihin olla omistajassa. Ei näin, pelot ja niiden synty on klassista ehdollistumista, rakettipelko on usein pelkoehdollistumista, on aivan samantekevää mitä omistaja tekee silloin, kun pelko pääsee syntymään. Klassinen ehdollistuminen on ärsyke -> seuraus, tässä tapauksessa pamaus -> pelko, kun pamaukset jatkuu pelko voimistuu jokaisen pamauksen myötä, ei aikaakaan, kun koira on paniikissa. Jos koira säikähtääkin pamausta ja rauhoittuu sitten, ei tässäkään tapauksessa omistajan toimilla ole mitään merkitystä, koira vain ei ole paukkuarka.

Meillä uusi vuosi vietetään sisällä, en edes halua tietää, pelkääkö Vellamo raketteja vai ei. Tiedän, että on paljon koiria, joita pauke ei voisi vähempää kiinnostaa, minullakin on ollut sellaisia koiria. Tiedän myös, että kun raketteihn syntyy pelkoehdollistuminen, koira ei tule koskaan viettämään rauhallista uutta vuotta pauketta rauhallisesti kuunnellen. Peloista voi kouluttaa koiran pois siedättämällä ja vastaehdollistamalla, tämä ei vain tapahdu treenaamalla kerran vuodessa vaan se on usein kuukausien työ. Pelon kohde täytyy tuoda hallitusti ja pikkuhiljaa koiran lähelle, aina niin, ettei koiran pelko ole liian voimakasta ja koira aina rauhoittuu, jos sattuu hermostumaan. Toteutappa  tämä, kun raketteja räjähtelee sattumanvaraisesti joka suunnalta, osa lähempänä osa kauempana.

Tästä syystä me vietämme uuden vuoden visusti sisällä, verhot kiinni ja katsomme elokuvia. Ulos mennään juuri ennen kuutta ja toivon, että mahdollisimman moni noudattaa aikarajoja, jolloin raketteja saa ampua. Seuraavan kerran ulos pääsee aamuyöllä, mieluummin siivoan vahingot lattialta yhden illan, kuin vietän seuraavat vuodet uuden vuoden paniikissa olevan koiran kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s