Koirien ensiapukoulutus

Lauantai meni tärkeän asian parissa, osallistuttiin Vellamon kanssa ensiapukoulutukseen. Koulutuksen järjesti Hyvä Koira ja sen veti ELL Suvi Heinola Almavetistä.

Pari jokaiselle koiranomistajalle opeteltavaa taitoa tuli, jotka auttavat koiran tilan arvioinnissa, sekä käytännön ohjeita, kun tilanne on päällä, silloinkin olisi hyvä, että koiralle olisi etukäteen koulutettu muutamia taitoja. Tässä lyhyt kooste koulutuksen annista, jonka kokosin muistiinpanoista:

Oli koira kuinka kiltti tahansa, jokainen koira puree, jos tilanne on riittävän paha. Kipu on yksi syy puremiselle. Koiran totuttaminen kuonokoppaan on hyvä taito jokaiselle koiralle. Jos koira loukkaantuu vaikka lenkillä, kuonokoppa tuskin on mukana. Tässä voi käyttää apuna hihnaa ja taito kannattaa kouluttaa etukäteen, jotta tilanne olisi koiralle mahdollisimman helppo.

Ei Vellamo erityisen iloiselta näytä, mutta iloinen se ei varmasti ole sittenkään, jos sen kuono sidotaan kiinni ensimmäisen kerran, jos se on loukkaantunut ja kovissa kivuissa. Harjoituksissa en sido kuonoa niin tiukasti, kuin tositilateessa, nyt palkitsen Vellamoa, kun se sietää tilanteen.

Toinen tärkeä asia on kouluttaa koira sietämään käsittelyä, tätä on myöhäistä harjoitella, kun koira on loukkaantunut. Kaikki kopelointi kannattaa pitää säännöllisesti koiran elämässä. Koira kannattaa myös kouluttaa käymään kyljelleen ja pysymään siinä mahdollisimman rentona. Koira kannattaa kouluttaa siihen, että se antaa ihmisen asetella sitä eri asentoihin ilman vastustelua. Hyvä rutiini on esimerkiksi kynsienleikkaamisen yhteydessä käydä koira läpi, tarkistaa varpaanvälit, tarkistaa hampaat ja korvat sekä kopeloida koira päästä varpaisiin, erityisesti kannattaa painella mahanaluetta kun koiran vatsa on täynnä ja tyhjä, jotta tiedetään, miltä tuo alue tuntuu normaalisti. Myös lämmönmittaaminen pitäisi olla jokaisella koiranomistajalla hallinnassa, koiran lämpöä ei voi päätellä esim kirsusta, vaan se täytyy mitata takapuolesta, normaali lämpö on 38.2 – 39.2. Samalla ihminen oppii, mikä on normaalia ja hän huomaa herkemmin mahdolliset muutokset.

Kätevä taito on myös opetella tunnustelemaan koiran syke. Suvilta saikin hyvän ohjeen, mistä tämä kannattaa tunnustella. Koiran takareidessä kulkee sen kehon isoin valtimo, josta sykkeen maallikkokin löytää helposti. Tämäkin kannattaa harjoitella etukäteen. Normaali pulssi on 60-160 lyöntiä minuutissa.

img_2150

Valtimo löytyy reiden sisäpinnalta tunnustelemalla.

Koiran suusta voi saada paljon tietoa, missa tilassa koira on. Koirat, kuten muutkin eläimet, pyrkivät peittämään kipunsa ja valitettavan hyvin myös onnistuvat siinä. Kurkistus suuhun voi kertoa paljon siitä, kuinka kiire eläinlääkäriin on. Suuhun kannattaa katsoa ajatuksen kanssa, kun koira on terve. Minkä väriset ikenet koiralla on? Kun koira on kipeä ja stressaantunut, ikenien väri voi muuttua. Jos epäilee koiran olevan sairas, hyvä keino on painaa sormella ientä ja katsoa, kuinka nopeasti väri palautuu. Jännitys kiihdyttää verenkiertoa, jolloin väri palautuu nopeasti. Huonokuntoisella koiralla väri palautuu hitaasti. Jos ikenet ovat sinertävät, voi tämä kertoa sydänvaivoista. Koira kannattaa totuttaa pennusta asti siihen, että sen suuhun katsotaan.

Myös hengitykseen kannattaa kiinnittää huomiota, koiran kyljet tuskin kohoilevat, kun se hengittää normaalisti. Kun tietää, miltä hengitys näyttää normaalisti, on helpompi huomata mahdolliset muutokset.

Ylipäätään koiraa kannattaa säännöllisesti tarkkailla kriittisesti, onko jokin muuttunut? Varsinkin krooninen kipu oireilee salakavalasti, koiran käytös muuttuu pikkuhiljaa ja ihminen tottuu muuttuneeseen käytökseen, eikä huomaa tämän olevan kipukäytöstä. Silloin tällöin kannattaa koiran liikkeitä ja olemusta katsoa tarkasti ja miettiä, onko siinä jotain, mitä ei vaikka kuukausi sitten ollut. Samalla tulee huomattua mahdollinen lihominen/laihtuminen, paino nousee ja tippuu niin hiljalleen, että omistaja ehtii tottumaan koiran uuteen ulkonäköön.

Varsinaiseen elvytyksestä en tarkemmin kirjoita, asiat kannattaa itse käydä kuuntelemassa ammattilaiselta. SPR:n ensiapukoulutuksesta saa hyvät eväät myös koiran elvytykseen.

Hätätilanteessa toimimisesta muutama nyrkkisääntö:

  • Mieti ennenkuin teet. Esim: Jos koiran jalka sattuu murtumaan metsässä on todella riskialtista mennä nostamaan koira syliin. Murtuneen raajan liikuttaminen on todella kivuliasta, jos koiran nostaa syliin, on omistajan kasvot lähimpänä hampaita, ensin kuono kiinni ja sitten vasta mietitään, miten koiran saa pois metsästä.
  • Eläinten kanssakin voi soittaa 112.
  • Eläinlääkärillä on velvollisuus auttaa hätätilanteissa.
  • Ison koiran liikuttamiseen voi käyttää apuna takkia tai paitaa, jolla voi tukea koiraa mahasta.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s