Nose Work: Hajun ehdollistaminen Vellamolle ja Tuhnulle

Nose work on melko tuore laji, jonka hienouksiin kuuluu myös se, että sitä voi harrastaa myös muun kuin koiran kanssa. Säännöt sallivat osallistumisen myös kokeisiin, joten tästä se ajatus sitten lähti. Laji on suunniteltu niin, että aivan jokainen voi harrastaa sitä koiransa (tai muun eläimen) kanssa, se ei vaadi pohjalle mitään. Se on myös tehty niin helpoksi, että aloittaminen on helppoa molemmille, ihmisenkään ei tarvitse olla mikään guru onnistuakseen, mutta kokenutkin kouluttaja saa lajista haasteita. Nose workia voi harrastaa kotona, jolloin se on hyvää aktivointia koiralle. Myös kisaaminen lajissa on mahdollista. Etenemiseen on myös huikeat mahdollisuudet, laji antaa paljon oli kouluttajan ja koiran taso mikä hyvänsä, jokainen saa varmasti siitä irti paljon. Lisää nose workista voi käydä lukemassa Nose Work Finland Ry:n sivuilta. Tässä hyvä artikkeli nose workista ja sen kouluttamisesta Erkku Kottosen kirjoittamana.

Aloitan eukalyptuksella, molemmilla homma etenee samaan tapaan. Tuhnun kanssa ulkoetsinnät tulevat olemaan haastavia, joten pidän tavoitteena alkuun laatikkoetsinnän sisällä. Vellamon kanssa katsotaan, miten sitä nenän käyttö kiinnostaa.

Nose workissa haju ehdollistetaan hyvin klassisesti, hajun ja ruuan välille luodaan vahva yhteys, joka motivoi etsimään hajun. Haju ei merkitse mitään muuta, kuin siihen liittyvää ruokaa, puhdasta klassista ehdollistumista.

Tuhnulle ainoa varmasti toimiva vahviste on nutri cat, joten pyrin luomaan mahdollisimman vahvan ehdollistuman hajun ja nutri catin välille. Ruoka voisi näin talvella toimia myös, mutta se riippuu täysin kuinka nälkäinen Tuhnu on, fretti ei syö yli tarpeen, joten ruuan käyttö ei sen kohdalla ole toimiva ratkaisu. Fretti ei myöskään ole mikään työnarkomaani, joten sen kanssa saa olla tyytyväinen, jos päivässä saa edes yhden onnistuneen harjoituksen. Keväämmällä tilanne voi hyvinkin muuttua, mutta talvella fretit on melko passiivisia.

Vellamon kanssa käytän ruokaa. Sen kanssa päivään saa ujutettua useita harjoituskeroja, mutta tämä ei välttämättä tarkoita, että sen kanssa edettäisiin yhtään sen nopeammin. Eikä tämä mikään kilpailu olekaan.

Laitan purkkiin huopatassun, jossa on eukalyptyksen tuoksua, ruoka ja nutri cat tulee läheltä purkkia, jotta ehdollistuma syntyy. Sitten vain toistetaan useita kertoja.

Tuhnun ensimmäinen treeni:

Tuhnu jaksoi yllättävän kauan touhuta tällä kertaa. Tehtiin kolme sarjaa, joissa kuusi toistoa. Tällä hetkellä Tuhnulle on yleensä ollut kahden sarjan treenit aivan maksimi, joskus yksikin on jo liioittelua. Nyt Tuhnu kuitenkin taukojen jälkeen alkoi katselemaan, missä purkki voisi olla, joten jatkoin harjoittelua näinkin pitkään.

Sattumalta mukaan tuli jo nyt vähän ohjausta, joka sinänsä on Tuhnulle tuttua, mutta tässäkin lajissa on ihan hyvä, että eläintä pystyy ohjaamaan, vaikka tavoitteena onkin mahdollisimman itsenäinen työskentely.

Tämä vaihe toistetaan vielä tällä kriteerillä muutamia kertoja, klassinen ehdollistuminen vaatii toistoja. Tätä myös yleistetään ensin sisällä eri huoneissa ja todennäköisesti käydään myös ulkona kokeilemassa, pystyykö Tuhnu keskittymään. Testaan luultavasti purkeilla, onko hajun ja ruuan välille syntynyt ehdollistumaa ja jos homma näyttää toimivan, siirrytään harjoittelemaan laatikkoetsintää.

Tuhnu myös pääsee tästä eteenpäin mukaan, kun lähden Vellamon kanssa treenaamaan, jotta senkin kanssa voi tätä harrastaa myös ulkona tai hallissa. Tavoitteena alkuun on jossain vaiheessa hajutestiin osallistuminen ja tätä varten ei riitä pelkkä nosettaminen vaan Tuhnua täytyy viedä eri paikkoihin, jotta se voi työskennellä eikä stressaa liikaa vieraassa paikassa.

Tuhnun toinen treeni:

Tuhnun kanssa otan myös mukaan toisen purkin harjoituksen lopuksi. Aloitan kuitenkin samalla kriteerillä, kuin ensimmäisen treenin, ruoka tulee purkin päältä. Yhden purkin kanssa alan kuitenkin jo lisäämään hieman kestoa haistelulle ja seuraan, olisiko jostain Tuhnun tarjoamasta käytöksestä myös ilmaisuksi. Kestoa täytyy lisätä melko varovaisesti, koska hillerin keskittymiskyky tiedetään, jos palkkaa ei kuulu, näätä häipyy paikalta.

Yhdellä purkilla kokeilin, mitä tapahtuu, jos en palkitsekaan heti ja Tuhnu kääntyikin katsomaan minua, tämä voisi olla selkeä ilmaisu.

Kahdella purkilla Tuhnu ohitti tyhjän purkin nopeasti, eikä mennyt lankaan, vaikka vaihdoin purkkien paikkaa. Tästä voi päätellä, että hajun ja palkan yhteys alkaa aueta.

mvi_2187_moment16

Kokeilin vielä tulisiko kahdella purkillakin pään kääntäminen minun suuntaan, jos en palkitsekaan heti ja hienon katsekontaktin sainkin. Lopulta kahden minuutin uurastuksen jälkeen äijä oli antanut kaikkensa ja oli maharapsutusten aika.

 

 

 

 

 

Vellamon 1-3 treenit:

Vellamon kanssa voi harjoitella useammin, purkin kanssa tehtiin kolme harjoituskertaa pitkin päivää. Kriteeri oli kaikissa sama, purkin läheltä tulee ruokaa ja samalla purkissa oleva haju ehdollistuu ruokaan. Nose workissa ei ilmaisun kouluttaminen ole välttämätöntä, vaan ihminen oppii harjoittelun edetessä lukemaan eläintä ja pystyy sen käytöstä seuraamalla kertomaan, milloin se on löytänyt hajun. Vellamon kanssa oli jo näkyvissä ilmaisuakin, se on selkeästi yhdistänyt ainakin purkin ruokaan ja mukaan tuli purkin kannen nuoleminen, toivottavasti samalla on myös hajun ja ruuan yhteys alkanut avautumaan. Vellamo myös meni maahan, joka olisi kyllä hyvä ja selkeä ilmaisu, jos Vellamo tätä alkaisi tarjoamaan oma-aloitteisesti hajulle, minun työni helpottuisi huomattavasti.

mvi_2184_moment16

Vellamon 4-6 treenit:

Vellamon kanssa on edelliset harjoitukset tehty ruuan tarjoamista purkin päältä. Nyt  katson, suuntaako se toimintaa purkkiin, jos ruokaa ei ole houkuttimena. Houkutteluun itse suhtaudun melko kriittisesti ja en voi vastustaa tarvetta katsoa, toimiiko koira ilman houkuttelua, houkuttelussa tulos yleensä on, että koira on riippuvainen houkuttelusta, eikä osaa toimia oma-aloitteisesti. Siitäkin huolimatta, että ymmärrän kyllä klassisen ehdollistumisen luomisen järkevyyden tässä tapauksessa. Ruokaa ei ole tarkoituskaan loputtomiin tarjota hajulta, mutta voi olla että omien ennakkoluulojeni vuoksi nyt kiirehdin. Katsotaan mitä tapahtuu, koulutuksen etenemistä voi pähkäillä loputtomiin, mutta sen toimivuuden tai toimimattomuuden arviointi onnistuu vain eläimeltä kysymällä. Aloitan harjoituksen yhdellä purkilla, mutta kokeilen lopuksi kahdella purkilla.

Yhdellä purkilla harjoitukset meni hyvin, Vellamo tarjoaa maahanmenon oma-aloitteisesti purkille ja tämä sopii minulle enemmän, kuin hyvin. Toistettiin kymmenisen kertaa yhdellä purkilla. Alkuun palkitsin haistelun, mutta loppua kohti odotin maahanmenon ennen palkkaamista.

Kahdella purkilla harjoittelu ei tuonut mukanaan mitään ongelmia. Vellamo ohitti nopeasti tyhjän purkin ja meni oikealla purkilla maahan. En voisi olla tyytyväisempi.

Molempiien kanssa haju on selkeästi yhdistnyt palkkaan, joten siirryn eteenpäin. Nose Workissa on sisä-, laatikko-, ulko ja ajoneuvoetsintä. Aloitan varsinaiset etsintäharjoitukset laatikkoetsinnästä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s