Nose Work: Laatikkoetsintä ruualla

Nose workissa jatketaan molempien kanssa laatikkoetsintään. Myös tähän liitetään ruuan etsiminen ennen hajun lisäämistä. Koulutus etenee hyvin yksinkertaisesti, ensin herätellään eläimen mielenkiinto laatikoita kohtaan, ne eivät itsessään merkitse mitään yhdellekään eläimelle (kissoille ehkä), kun niihin liittää ruuan, syntyy myös laatikoihin klassinen ehdollistuminen. Kun eläin on motivoitunut jo valmiiksi haistelemaan laatikoita, lisätään niihin myös etsittävä haju, jotka alussa esiintyvät samanaikaisesti, ruoka tulee hajun läheltä samaan tapaan kuin hajun ehdollistamisessa, hajun ja ruuan paikka vain vaihtuu purkista laatikkoon.

Käytän alussa muovilaatikoita, jotta voin pestä ne harjoitusten välissä, eikä vanhat hajut sekoita Vellamoa ja Tuhnua. Jatkossa yleistän tätä erilaisiin laatikoihin.

Tuhnun laatikkoetsintä:

Tuhnun kanssa lisään laatikon ulko- ja sisäpintaan nutri cat nokareita, jotka Tuhnu saa käydä nuolemassa. Alussa haju ja ruoka esiintyvät laatikossa samanaikaisesti, harjoittelun edetessä laatikosta poistetaan ruoka ja jäljelle jää vain haju. Jos klassinen ehdollistuminen on syntynyt, Tuhnu etsii myös pelkkää hajua. Kun Tuhnu haistelee laatikoita, vaikkei niissä enää ole nutri cattia alan seuraamaan sen käytöstä, jotta opin erottamaan, milloin se on löytänyt hajun.

Ensimmäinen treeni osoitti, että laatikoista ruuan etsimistä täytyy harjoitella paljon. Ajattelin alkuun, että tämä olisi Tuhnulle helppoa, koska laatikoina on valkoiset muovilaatikot ja nutri cat on ruskeaa, joten oletin sen löytävän nokareet helposti. Toisin kuitenkin kävi ja Tuhnulta vei lähes kymmenen minuuttia löytää kaikki ruoka. Onni oli, että se todella etsi koko tämän ajan, tämä on jo melkoista ylisuorittamista. Tuhnu työskenteli keskittyneesti, se haisteli tarkasti laatikot läpi eikä luovuttanut, vaikkei heti palkkaa löytynytkään. Jatkan ruuan kanssa niin kauan, että Tuhnulle ruuan löytäminen käy helpommin ja se harjaantuu käymään laatikot läpi järjestyksessä, nyt se tuppasi seilaamaan kahden laatikon välillä. Kun Tuhnu käy tarkasti laatikon läpi ja saa tästä melko paljon vahvisteita, useita jokaisessa laatikossa. Alan vänentämään ruokaa ja otan tavoitteeksi, että Tuhnu malttaa haistella laatikon läpi yhdellä palkalla. Tähän mennään vasta, kun Tuhnulla etsiminen käy hieman joutuisammin. Se ei varmasti etsi minuuttikaupalla, ellei välissä saa vahvisteita, johan se ehtii moneen kertaan tehtävän aikana unohtamaan, mitä oli tekemässä.

Tuhnun kanssa haasteeksi varmasti tuleekin tyhjien laatikoiden haistelu, joten sen kanssa en pidä mitään kiirettä. Fretti ei parhaana päivänäkään ole koiran veroinen, mitä tulee töiden tekemiseen, joten sillä täytyy olla vahva motivaatio etsiä, vaikkei se aivan samalla sekunnilla löydäkään etsimäänsä. Ja vaikka näistä teksteistä saattaa saada käsityksen, että väheksyisin fretin lahjoja, tuo otus opettaa minulle varmasti kärsivällisyyttä tämänkin koulutusprojektin aikana.

Tuhnu on harjoituksen myötä oppinut tarkistamaan laatikoiden sivut, se haistelee tarkasti ja näyttää siltä, että se on valmis tekemään töitä löytääkseen ruuan. Ruokaa olen vähentänyt pikkuhiljaa, mutta tämä ei näytä syövän motivaatiota. Tuhnu etsii laatikon läpi, vaikka viimeisellä sivulla vasta olisi palkka, eikä näytä mitään merkkejä, että olisi häipymässä paikalta. Otan Tuhnun kanssa vielä mukaan tyhjän laatikon seuraavalla harjoituskerralla ja mikäli tämä sujuu hyvin jatketaan hajun lisäämiseen.

mvi_2196_moment4

Tuhnu keksi, miten pystyy tehokkaimmin tarkistamaan laatikon. Se kiipeää laatikon päälle ja haistelee sieltä sivut, näin säästyy arvokasta energiaa, kun ei tarvitse kiertää laatikkoa.

 

 

 

 

Vellamon laatikkoetsintä:

Vellamon kannsa on makupaloja piiloteltu jo aiemmin, joten uskoisin, että se etsii myös laatikoista makupaloja alusta asti hyvin. Sen kanssa käytän samoja laatikoita, kuin Tuhnun kanssa ja yleistän erilaisiin laatikoihin, kun homma sujuu näillä. Lisään tässä vaiheessa jo vihjesanan ”Etsi”, kun Vellamo alkaa ymmärtämään homman juonen. Vihejsana on hyödyllinen, jos Vellamo jossain kohtaa lopettaa etsimisen, samalla otan mukaan myös käsimerkit, joilla saan ohjattua Vellamon haluamaani suuntaan.

Ensimmäinen treeni oli ohi nopeasti, Vellamo imuroi ruuat laatikoista ja muoviämpärin päältä ja sivuilta. Hyvää oli, että nenä kävi koko ajan, joten se selkeästi käytti hajuaistiaan ruuan löytämiseksi. Lisään Vellamon kanssa haastetta ottamalla käyttöön lihalaatikot, joihin saan ruuan paremmin piilotettua, jolloin etsiminen tulee voimakkaammin mukaan. Vellamonkin kanssa harjoitellaan laatikoiden läpikäymistä tarkemmin. Hajua en lisää ennenkuin ruuan kanssa Vellamo etsii ruokaa, vaikkei sitä enää ole laatikoissa niin paljoa ja mukaan on otettu myös tyhjä laatikko.

Lihalaatikoiden kanssa nenä pääsi paremmin töihin ja tarkkaa työtä se tekikin. Kaikki ruoka löytyi ja makupaloja olen vähentänyt joka harjoistuskerralla. Viimeisimmällä oli tyhjä laatikko, jonka Vellamo tarkisti ja siirtyi seuraavaan, josta löytyi palkka. Seuraavaksi alan lisäämään laatikoihin hajun ja ruuan.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s