Vellamo 7kk

Pentuaika Vellamon kanssa alkaa olemaan takana ja nyt käsissä onkin murrosikäinen neiti. Vellamo on kasvanut melko tasaisesti, kasvukipuja ei ole alun jälkeen ollut ja toivottavasti ei enää tulekaan, kasvu todennäköisesti hidastuu, joten kroppa ei niin kovilla enää ole.

Murrosikä alkaa jo jonkin verran näkymään. Koiriin suhtaudutaan eritavalla, tuijottelevat ja rähisevät koirat eivät enää ole merkityksettömiä, vaan Vellamon on vaikea kääntyä pois. Tätä osasin odottaakkin, nyt vain harjoitellaan entistä enemmän. Kriteeri on tipahtanut lähes alkutekijöihin, eli otetaan etäisyyttä ja tehdään vastaehdollistamista ja vahvistetaan kontaktia.

Myös hihnassakulkemisen ja yleisen tottelevaisuuden kanssa on tullut pientä kokeilua, miten tämä maailma toimii. Kaikki tämä on aivan normaalia, eikä koiralle siitä tarvitse hermostua. Asioita vain jankataan määrätietoisesti ja rauhallisesti, kriteeri asetetaan siihen, minkä koira tarjoaa, vaikka se olisikin alempana kuin aiemmin. Vaikka kriteeri aleneekin, täytyy kuitenkin pitää huoli, että se nousee koko ajan. Koirat ovat mestareita kouluttamaan omistajansa palkkaamaan mahdollisimman vähällä vaivalla. Epäonnistumisia saa ja pitääkin tulla, muutoin kriteeri ei ole oikein asetettu. Uuden asian kanssa, uusi asia tässä tapauksessa on jylläävät hormoonit, onnistumisia tulisi olla 60%, kun onnistumisia on 80% kriteeriä voi nostaa.

Hajut kiinnostavat aivan eritavalla, tässä vaiheessa moni koira keskittyy maan haisteluun ja unohtaa perässä kulkevan omistajan. Kun koira rutinoituu kulkemaan joka lenkki kuono maassa, se ei sieltä nouse itsestään. Vellamon haistelua en yritäkään estää, haistelu on koiran lajityypillistä käytöstä ja sitä ei koirasta pois saa. Nyt vain pysähdytään lenkeillä tekemään muutakin, kuin haistelemaan, jotta Vellamo huomaa, että se ei ole ainoa tapa kuluttaa lenkkejä.

Tekemistä täytyy myös tarjota enemmän, murkku ei enää väsähdä lenkkeilystä, vaan tarvitsee töitä myös päälle. Vellamon kanssa on aloitettu esineruudun harjoittelu ja keväämmällä mukaan tulee myös haku. Myös tottelevaisuuden osalta aletaan tähtääämään mahdollisesti keväällä ja kesällä tuleviin kokeisiin ja BH kokeeseen. Myös nose work on mukana, se sopii tähän saumaan oikein hyvin, se on niin yksinkertaista, että murkunkin pään myllerryksessä se pystyy siihen keskittymään. Nose workin osalta osallistutaan mahdollisesti hajutestiin keväällä. Myös möllikisat ovat mahdollisia, jos sattuu riittävän lähelle.

Näyttelyrintamalla on aikomus osallistua pentunäyttelyyn maaliskuussa. Näyttelyt ei ehkä ole minun pala kakkua, mutta ihan mielenkiinnosta käyn tuotakin kokeilemassa. Onpahan ainakin arvostelu, jos harrastuksissa joskus valioidutaan, siihen pitää olla näyttelyistä vähintään ”hyvä” arvostelu.

Suunnitelmia on kovasti, mutta nyt höllätään vähän. Murkulle ei tarvitse näyttää kaapin paikkaa tai ottaa luuloja pois, se tarvitsee vain kärsivällistä, joskus jääräpäistä, toistoa. Jos nyt alkaisin turhautuneena vaatimaan samaa tasoa, kuin aiemmin, painisin luultavasti parin kuukauden päästä seuraavan ongelman kanssa, kun Vellamolla ei enää ole motivaatiota työskennellä minulle, kun olen itse tehnyt yhdessä tekemisestä ikävää. Motivaation puute olisikin sitten iso ongelma, kun tavoitteena on kokeet, jossa koiran täytyy olla hyvin motivoitunut tekemään töitä ilman palkitsemista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s