Kohti Tokokoetta: Seuraaminen

Meidän tokouran on tarkoitus alkaa keväällä/kesällä, mahdollisesti ensimmäinen koe on jo huhtikuussa, vaikka tehtävää on vielä paljon. Perusasiat on melko hyvällä mallilla, mutta muutamassa liikkeessä on vielä paljon hiottavaa. Seuraaminen on melko keskeinen osa tokoa, sen ryssiminen on myös todella helppoa. Suunnitelmat on muuttuneet matkan varrella myös Vellamon kanssa. Perusasento on kokenut muodonmuutoksen vasemmalla sivulla kiepsahduksesta ”saksalaiseen” seläntakaa kiertämiseen. Syy tähän oli aina vain enemmän vinoon menevä perusasento Vellamon kasvaessa, selän takaa kiertäminen on isolle koiralle helpompi, vaikka tiedän, että jättikokoiset koiratkin pystyvät kiepsahtamalla perusasentoon tulemaan, joten todellinen syy on kouluttajan laiskuus.

Perusasennon koulutin kosketuskepillä, kepin pää oli alussa oikealla puolellani seläntakana ja palkka tuli vasemmalta sivultani. Muutamien toistojen jälkeen poistin kepin ja odotin, että Vellamo kiertää seläntakaa, alussa palkitsin vasemmalta sivulta myös sen, ettei Vellamo mennyt istumaan. Kun Vellamo osasi hakeutua oikeaan kohtaan istumaan lisäsin vihjesanan.

Seuraamisen voi tehdä koiralle todella tylsäksi, jolloin tokoilun kaikki muutkin osa-alueet alkaa pikkuhiljaa hajoamaan, jokainen liike alkaa perusasennosta, joten jos tämä on koiralle pakkopullaa, liittyy tunnetila myös sitä seuraaviin asioihin, vaikka ne lähtökohtaisesti olisi koiralle mukavia, klassinen ehdollistuma on joka hetki mukana koulutuksessa. Toisaalta klassinen ehdollistuma toimii molempiin suuntiin, jos perusasento/seuraaminen on keino päästä tekemään jotain paljon mukavampaa, ehdollistuu tunnetila näitä mukavia asioita edeltäviin käytöksiin. Tätä hyödynnän sillä, että kaikki mukavat asiat, kuten vapaaksi pääsy, koirakavereiden kanssa leikkimään pääseminen, ruokakipolle pääsy jne tapahtuu perusasennosta.

Seuraamisen pitämisen mukavana asiana, olen kiinnittänyt huomiota pariin peruspalikkaan koko koulutuksen ajan. Ensimmäinen on koulutuksen pitämisen kiinnostavana, käytännössä epäsäännöllisen vahvistamisen tärkeys korostuu. Vaikka Vellamo osaa seurata pitkiäkin aikoja, en ole koskaan lopettanut palkitsemista pelkästä perusasennosta ja yhden askeleen seuraamisista. Tokossa ohjaaja on passiivinen ja melko epäkiinnostava, kaikki ylimääräiset hihkaisut, käden liikkeet jne tulkitaan kokeissa tuplakäskyiksi, joten on melko vaikeaa saada koira seuraamaan halukkaasti passiivista ohjaajaa. Pyrin tekemään itsestäni kiinnostavan tekemällä treenit vaihteleviksi, vaihdan suuntaa, otan pyrähdyksiä ja välttelen melko paljon tylsiä suoraan eteenpäin kulkemista samalla nopeudella. Kun koiralla on vahva oppimishistoria, että ohjaaja on kiinnostava ja häntä kannattaa seurata, koska minä hetkenä hyvänsä voi tapahtua äkkikäännös tai vauhdinmuutos hiipimisestä juoksuksi, koira kyllä seuraa nuo tylsemmät pätkätkin halukkaasti.

Toinen asia on palkkion laatu. Vellamolle kokeilin monia eri palkintoja ja monen kokeilun jälkeen löytyikin The Palkka. Vellamolle se on jäniksenkarvainen vetolelu, yllättävää tämä on sinänsä, että Vellamo ei ole erityisen kiinnostunut taisteluleikeistä muilla, kuin tällä yhdellä lelulla. Vaikka tämä on arvokkain vahviste, palkitsen myös ruualla. Saalispalkoilla seuraamisen asennon pitäminen oikeana voi olla vaikeaa, koira alkaa herkästi edistämään ja seuraamaan vinossa. Yleensä reenit menevät kuuden vahvisteen sarjoissa, joista viisi ensimmäistä on ruokaa ja kuudes on saalis. Tässäkin tosin pidän mukana vaihtelevuutta, ruoka ei ole arvoltaan saaliin veroinen, joten koiran on helppo oppia ennakoimaan saalista, joka ajan kanssa tarkoittaa, että viisi ensimmäistä toistoa on heikompia ja kuudennella koira skarppaa, kun ennakoi arvokkaampaa vahvistetta. Treenit eivät myöskään aina mene saman kaavan mukaan, toisinaan saalispalkan saa jo pitämällä katkeamattoman kontaktin perusasennossa, toisinaan täytyy seurata pitkäänkin, kun koira ei koskaan tiedä, milloin palkka tulee, se yrittää koko ajan parhaansa.

mvi_2211_moment

Kolmas asia on häiriöiden lisääminen jo melko alussa koulutusta. Tokossa ohjaaja on epäkiinnostavin asia koetilanteessa, kentällä on tuomari ja liikeenohjaaja, kentän laidalla yleisöä ja toisia koiria, ja sitten on se patsaana seisova ohjaaja.. Koiralle voi olla aika suuri houkutus suunnata mielenkiintonsa muuhun kuin ohjaajaan. Tämä korostuu varsinkin, jos koulutuksessa on käytetty paljon houkuttelua, koiralle on alusta asti koulutettu, että sen kannattaa seurata herkeämättä sitä eniten kiinnostavaa asiaa, tästä voi vahvistetiheyden laskiessa seurata ympärilleen vilkuileva koira. Vellamoa en ole erityisesti houkutellut, mutta tämä ei muuta sitä tosiasiaa, että tokossa ohjaaja ei ole kiinnostava, häiriöt ympärillä voivat olla vastustamaton houkutus. Häiriö oli alussa molemmissa käsissä oleva ruoka, Vellamo sai palkinnon ainoastaan pitämällä kontaktin, palkka tuli myös molemmista käsistä, joten sen ei ollut tästäkään syystä kannattavaa seurata käsiäni. Tämän jälkeen lisäsin käsien liikeen, heilutin kättä Vellamon edessä ja palkitsin vain, kun se piti häiriöstä huolimatta kontaktin, kontaktin katkeamisesta rokotin heti poistamalla palkkion mahdollisuuden, eli otin muutaman askeleen pois Vellamon luota. Seuraavana käsiin ilmestyi pallot, jotka alussa oli paikallaan, sitten aloin pompottelemaan niitä ja pudotin niitä maahan, sekä heitin eteenpäin tai Vellamon edestä. Tässä vaiheessa lisättiin myös ihmishäiriö, treeneissä kuljettiin ihmisten ohi niin, että Vellamo jäi ihmisen ja minun väliin, sitten lisättiin puhuttelu häiriöihmisen kanssa, kätteleminen, ylävitonen, ihmisen liike poispäin, hyppiminen ja juokseminen. Ajatus on, että Vellamo pitää mieluummin katkeamattoman kontaktin, kuin kiinnittää huomion juoksevaan ja pomppivaan ihmiseen, on koetilanteessa olevat ihmishäiriöt aika paljon kevyempiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s