Paremmaksi koirankouluttajaksi 31 päivässä 1.viikko

Ensimmäisen viikon osalta muokkailin tavoitteita, koska olen loppuviikon lomalla, ajattelin siirtää koulutusjuttuja näihin päiviin ja hoitaa nuo itsetutkiskelua vaativat tehtävät ja löysäilypäivät tuonnemmaksi.

1.päivä

Ensimmäisen päivän tehtävä on kartoittaa oma lähtötilanne ja arvioi omat taitosi.

Teoria on suhteellisen hyvin hallussa, mutta sen soveltaminen käytäntöön ja eri yksilöille riittää työsarkaa varmasti loppuelämäksi.

Ajoitus, kriteerin asetus ja palkkion suunta/laatu on koulutuksen perusta ja useimmiten, kun koulutuksessa jokin menee pieleen, syy löytyy jostain näistä kolmesta.

Koulutuksen pilkkominen osiin on myös itselleni välillä vaikeaa. Usein olen niin innoissani eläimen oppimisesta, että unohdan antaa sille taukoja, joka kyllä kostautuu pian koulutuksen tyssäämisenä, kun eläin on liian väsynyt. Varsinkin nyt pennun kanssa tämä on ollut yksi kompastuskivi, fretti on ollut armoton opettaja, mutta vielä ei oppi ole riittävän hyvin mennyt perille vaan tässä riittää opittavaa.

2.päivä

Hoidan haasteen 8.päivän tavoitteen. Tämä tulee sopivaan saumaan, koska minun on ollut tarkoitus kouluttaa Vellamolle takapäätargetti, jota aion hyödyntää näyttelyseisottamiseen. Valkoinenpaimenkoira on vapaasti seisotettava rotu ja parhaiten rakenne tulee edukseen, kun takajalat on 90 asteen kulmassa, tämä vaatii koiralta hieman venymistä. Ensimmäinen virallinen näyttely on 25. päivä, johon ajattelin jo vähän valmistautuakkin.

Otan kohteeksi penkin pehmusteen, joka on irronnut ja nyt minulla on hyvä syy olla ruuvaamatta sitä takaisin paikalleen. Valitsin hieman lattiasta kohollaan olevan kohteen, koska uskoisin, että takapään hahmottaminen on koiralle vaikeampaa kuin koskettaminen etutassulla, kun kohde on selvästi erottuva, tehtävä ehkä helpottuu hieman.

Aloitan ohjaamalla Vellamon alustalle, alusta on minun ja Vellamon välissä, kun Vellamo lähtee tulemaan minua kohti, se toivottavasti ei väistä alustaa, vaan kävelee sen yli. Veikkaan, että se tarjoaa siihen etutassulla koskettamista ja tässä kohtaa pyydän Vellamoa tulemaan luokse, jolloin se koskettaa alustaa takajaloilla, jolloin tulee naksu ja palkka, kun se seisoo alustalla.

Ajatus on, että se muutaman toiston jälkeen jättää etutassulla koskettamisen tarjoamisen ja alkaa koskettamaan takajaloilla. Palkkaan alkuun oikeansuuntaiset käytökset, ei haittaa, vaikka alustalla on vain toinen tassu. Kun käytöksessä on jo jonkin verran varmuutta, odotan kuitenkin molempien tassujen koskettamisen.

Vellamon kohdalla en jää odottelemaan kovin pitkäksi aikaa tarjoaisiko Vellamo itsekseen käytöstä, vaan ohjaan sitä omalla liikkeellä, tavote toki on, että ohjaaminen vähenee ja lopulta Vellamo menee alustalle ilman, että minun pitää ohjata sitä. Tämän jälkeen voin alkaa palkan suunnalla valikoimaan oikeanlaiset seisomiset, jolloin Vellamo venyy eteenpäin ja takapään kulmaukset tulee esiin. Tuumasta toimeen siis:

Homma lähti hyvin käyntiin. Alussa palkkasin heikommatkin seisomiset, mutta pääsin jo valikoimaan haluamaani seisomista, joka tässä suunnitelmassa on takapään kulmausten esiintuonti. Vellamo hakeutuu alustalle jo melko hyvin, tarvitsee kyllä ohjausta eikä tarjoa käytöstä ilman apua, mutta  hakeutuu alustalle melko luotettavasti.

3. päivä

Kolmantena päivänä teen 5. päivän tavoitteen, eli muokkaan takapäätargettia haluamaani suuntaan, palkka tulee kauempaa kohdetta tavoittena, ettei Vellamo liiku kohteen päältä. Lisään myös kestoa ja häiriötä, eli Vellamo pysyy alustalla pidempään ja ei lähde alustalta vaikka minä liikkuisin.

MVI_2228 (1)_Moment

Vellamo hakeutuu jo melko hyvin alustalle ja palkan suunnalla on asentoki lähellä haluamaani. Kestoa alustalla pysymisellä on muutamia sekunteja ja Vellamo pysyy alustalla vaikka minä liikkuisin. Näyttelypönötyksen harjoittelu jatkuu huomenna ilman alustaa, en halua liittää sitä alustaan, jotta voin käyttää tätä myös myöhemmin, kunhan keksin mihin.

4.päivä

Teen kolmannen päivän tavoitteella. Nyt olisi tarkoitus saada toiminta aikaan, eli poistan kohteen ja pyrin saamaan haluamani pönötyksen aikaan ilman kohdetta.

MVI_2228 (1)_Moment(3)

Nyt seisominen onnistuu jo ilman alustaa. Tämän suuntaista seisomista nyt vain yleistetään ja lisätään häiriötä, kuten kopelointi ja vieraat ihmiset.

5. päivä

Viidentenä päivänä tehtiin jotain aivan muuta, eli 24 päivän mukaan. Aamusta etsittiin esineitä ja loppupäivä meni koirakaverin kanssa rällätessä.

6.päivä

Tutustuin pentukuummeissani uuteen koirarotuun. Paimenkoirista en taida päästä mihinkään, mutta saksalaista en halua ennen kuin terveys on paremmalla pohjalla. Valkkari toki aina mahdollinen, mutta ainahan kannattaa pitää vaihtoehdot avoinna. Rotu johon tutustuin oli tsekinpaimenkoira . Pentuhaaveet toteutunee vasta parin vuoden päästä, joten ehtiihän näitä vielä pyörittelemään.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s