Tapaus Mörkö

Lähtötilanne:

Mörko on dobermannin ja rottweilerin sekoitus, vuoden ikäinen uros. Mörkö on veljeni koira ja sen kanssa on muutamia melko vaikeita haasteita. Kotona Mörkö on mahtava koira, koostaan välillä täysin epätietoinen hösöttäjä, ystävällinen ja hyväntuulinen. Kaikki muuttuu, kun Mörön on aika lähteä ulkoilemaan. Melkoinen pakkaushan tämä kaveri on, valitettavasti minulla ei ole yhtään parempaa ympäristöä tarjota, kuin veljellänikään, joten uusi koti rauhallisemmassa ympäristössä on sen viimeinen mahdollisuus. Koira ei ole minun, joten sen kohtaloon en pysty vaikuttamaan. Paljon on tekemistä, epäilen vahvasti, ettei kovallakaan työllä Möröstä tule ”normaalia” kaiken sietävää koiraa. Mutta ei tilanteen kaunistelukaan ketään auta, vähiten Mörköä.

18893193_10212934224408799_2406150013971008604_n

Mörön kanssa eläminen on käynyt niin raskaaksi, että se etsii uutta kotia.

Sitten niihin ongelmiin. Mörkö pelkää oikeastaan kaikkea muuta, paitsi koiria. Se pelkää erilaisia paikkoja sekä kaikkia häiriöitä. Pelko ilmenee ympäristön jatkuvana tarkkailuna sekä pakenemisena. Pakeneminen on niin voimakasta, että Mörkö on saanut hevosille tarkoitetun liinan lukon murtumaan, lukko jonka pitäisi pidellä 600 kiloista eläintä, ei mahtanut mitään Mörölle. Oman mausteen tuo melko vähälle jäänyt koulutus, Möröllä ei ole valmiina mitään niin vahvaa käytöstä, jotta sitä voisi käyttää pelkoa tuottavissa tilanteissa, kun pelko alkaa heti, kun Mörkö pääsee ulko-ovesta, on sen hallinta hyvin vaikeaa. Rodut huomioiden, on myös mahdollista, että Mörön aikuistuessa, pakeneminen loppuu ja tilalle tulee puolustautuminen. Tällä hetkellä Mörkö on lähinnä vaaraksi itselleen ja sitä taluttavalle henkilölle, tilanne muuttuisi radikaalisti, jos pakenemisen korvaa aggressio.

Suurin ongelma on stressin kasaantuminen. Möröllä on niin valtavasti pelkoa tuottavia ärsykkeitä, ettei kaupungissa mitenkään pysty näitä välttelemään. Hiljaisempina aikoina Mörkökin pystyy ulkoilemaa suht rauhassa, jos vastaan sattuukin jotain tulemaa, Mörkö ehtii tilanteesta palautua ennen seuraavaa ärsykettä. Mörkö kirjaimellisesti ravistelee pelon pois, kun kohtaaminen on ohi, tämä on rauhoittava signaali, jolla Mörkö pyrkii rauhoittelemaan itseään. Mörön koulutus on tästä syystä täysin mahdotonta, vaikka se selviäisikin ensimmäisistä pelkoa tuottavista ärsykkeistä, on ulkoilu jatkuvaa tykitystä, eikä Mörkö ehdi missään vaiheessa palautumaan. Lopulta sillä menee ”kuppi nurin”, se ei pysty enää tekemään muuta kuin pakenemaan, tilanne on täysin hallitsematon.

Mörön kanssa pystyy käymään aamulla ja illalla normaalisti ulkona, vilkkaampina aikoina ja pidemmät lenkit täytyy alussa hoitaa toisin. Mörön kanssa on aivan turha lähteä epäonnistumaan.

Mörkö on toki aktiivinen koira, muta sen käytöksessä on viitteitä siitä, että pyrkii nostamaan kierroksia saadakseen adrenaliiniryöpyn joka tuo hyvänolontunteen. Monet koirat tekevät tätä kivunlievityksenä, joten myös kivun mahdollisuus on olemassa. Kierrosten nostaminen helpottaa kyllä koiran oloa juuri sillä hetkellä, mutta pidemmällä aikavälillä se pahentaa tilannetta, stressi on aina stressiä, on samantekevää mistä se on peräisin. Jos Mörkö pyrkii oma-aloitteisesti pitämään kierrokset koholla, se on myös reaktiivinen, joka voi johtaa siihen, että sen pelkoja ei saada hallintaan.

Kivun mahdollisuus tuo oman lisänsä. Veljeni on kuvannut Mörön rakenteen ja sieltä ei onneksi löytynyt mitään huolestuttavaa. Se on myös kastroitu, tämä ei ole koskaan hyvä ratkaisu, kun koiralla on pelkoja, mutta Mörön kohdalla tämä oli ainoa ratkaisu, sen toinen kives ei laskeutunut, joten kohonneen syöpäriskin vuoksi kastraatio oli hyvä ratkaisu. Kastraatio laskee kehon testosteronitasoja, joka on ”itsevarmuushormoni”, tämän vuoksi kastraatio yleensä on huono ratkaisu mihinkään käytösongelmaan, poislukien yliseksuaalisuus ja joissain tapauksissa uroksiin kohdistuva aggressiivisuus.

Mörön kanssa on tehty vastaehdollistamista. Tämä on tuonut jo ihan hyviä tuloksia, Mörkö pystyy pysymään suht rauhallisena tutuissa paikoissa vähäisissä häiriöissä. Se ei kuitenkaan rentoudu, vaan häntä on koko ajan alhaalla ja se tarkkailee ympäristöä. Jos ohikulkijota ja muita häiriöitä (kuten ääniä ympäristössä) on liikaa, menee häntä koipien väliin ja pian tämän jälkeen alkaa pakeneminen. Vastaehdollistamisessa lähtötilanne oli, että Mörköä syötettiin käytännössä koko ajan, nyt ollaan tilanteessa, jossa Mörköä syötetään vain reaktion tuottavien ärsykkeiden lähellä ja näidenkin määrä on huomattavasti laskenut. Alussa jokainen muutos ympäristössä, oli se sitten ääni, uusi esine tutussa paikassa, ohikulkija, tuotti reaktion, nyt reaktion tuottaa kontaktia ottavat ohikulkijat, lastenrattaat, nopeasti tai äänekkäästi kulkevat asiat. Ohikulkijat, jotka eivät kiinnitä Mörköön mitään huomiota, ei saa Mörössä enää reaktiota.

Pelkojen kouluttamisessa treenien määrä ei välttämättä tuota tuloksia, vähemmän treeniä voi olla tehokkaampaa kuin jatkuva tykitys ja siedätys pelon aiheuttajaan. Tämä johtuu stressistä ja sen kasautumisesta, koira ei rauhoitu samalla hetkellä, kun pelottava tilanne on ohi, tähän voi mennä useita tuntejakin. Pitkään jatkuneen kroonisen stressin laskuun voi kulua viikkoja. Mörkö tarvitsisi kipeästi vapaapäiviä, jolloin se ei kohtaa ainuttakaan stressaavaa tilannetta, tämä ei tällä hetkellä ole asuinympäristön vuoksi mahdollista.  Ja treenitkin, jolloin pelon kohteita kohdataan, pitäisi pitää hyvin lyhyinä, puoli tuntia on aivan maksimi ja tuolloinkin täytyy Mörön saada useita taukoja. Mitä paremmin ympäristö on hallinnassa, sitä parempi, tällä hetkellä tämä ei ole mahdollista ja Mörölle tilanne on sietämätön.

Vastaehdollistaminen ei yksistään riitä. Mörön tapauksessa ei tiedetä, mistä pelot ovat saaneeet alkunsa, joten on erityisen tärkeää, että sille rakennetaan vahvat korvaavat käytökset. Jos sille ei kouluteta työkaluja selvitä näistä tilanteista, ei vastehdollistamisella todennäköisesti saavuteta kuin hetken helpotus. Pelot ovat jostain päässeet syntymään, joten ne voivat syntyä myös uudelleen. Mörölle koulutettavat korvaavat käytökset ovat:

  • luoksetulo
  • seuraaminen
  • käsitargetti (johon toivottavasti saadaan luotua vahva klassinen ehdollistuminen nyt, kun kädestä tulee ruokaa)
  • paikallaolo/pysähtyminen
  • Rauhoittavien signaalien vahvistaminen ja mahdollisesti kouluttaminen tapahtumaan vihjeestä esim maan haistelu (BAT)

Tottelevaisuuden vahvistaminen ylipäätään helpottaa Mörön käsittelyä ja toisaalta on hyvää aktivointia koiralle, joka tarvitsee paljon tekemistä ollakseen tyytyväinen. Pelko on kuitenkin sellainen tunnetila, että korvaavan käytöksen on oltava hyvin vahva, siksi keskitytään muutamaan käytökeen, joilla kaikilla on käyttötarkoituksensa. Luoksetulo, jotta Mörkö saadaan kääntymään pois, jos se alkaa tuijottamaan jotain kohdetta. Seuraaminen, jotta se saadaan ohjattua turvallisesti pois tilanteesta. Käsitargetti, kun se pitää saada rauhoittumaan. Targetti on perusteltu siitäkin syystä, että mikäli Mörkö on jo hermostunut, stressireaktio sen kehossa heikentää kuuloa, mutta samalla putkinäkö edesauttaa siinä, että se havaitsee ympäristön paremmin, pelottavat asiat tai näkökenttään ilmestyvän kohteen. Paikallaolo ja pysähtyminen, jotta Mörkö osaa pysyä aloillaan ja pysähtyä, jos esim luoksetulovihje ei toimi sen vuoksi, että se ei pysty kääntämään katsetta pelottavasta kohteesta, tällä saa ehkä muutaman arvokkaan sekunnin aikaa toimia.

Mörölle pyritäänkin tarjoamaan tekemistä, heti, kun se vain pystyy tekemään muutakin kuin tarkkailemaan ympäristöä ja syömään. Kun tekemistä tarjotaan positiivista vahvistetta käyttäen, toimii klassinen ehdollistuminen koko ajan eduksi ja toisaalta, mitä enemmän Mörkö pystyy toimimaan, sen vähemmän sille jää aikaa tarkkailla ja reagoida ympäristöön.

Tärkeintä on saada pelon yleistyminen loppumaan. Tälläkin hetkellä pelkoa tuottavien äsykkeiden lista on pitkä ja ne täytyy käydä läpi yksi kerrallaan. Ideaalitilanteessa koulutustilanteessa ei kerrallaan ole kuin yksi asia, mihin tehdään vastaehdollistamista, käytännössä tämä ei kuitenkaan aina onnistu. Esimerkiksi ihminen on Mörölle pelottava asia, jos ihminen ajaa polkupyörällä, on tässä jo kaksi pelottavaa asiaa. Jos vastaan tulee kaksi pyöräilijää, on tässä jo neljä pelottavaa ärsykettä jne.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s