Kohti Tokokoetta: Nouto

Alokasluokassa noutoliike on käytännössä kapulan pito ja luovutus. Koira saa suorittaa liikkeen joko perusasennossa tai ohjaajan edessä istuen. Kapulaa pidetään noin viisi sekuntia ja tämän jälkeen koira luovuttaa sen ohjaajan käskystä. Virheitä on kapulan pureskelu, sen pudottaminen ennen luovutuskäskyä ja kieltäytyminen luovutuksesta.

’Tämä on Vellamon kanssa osoittautunut todella vaikeksi. Vellamo ei halua ottaa oikein mitään suuhunsa, asian kanssa taisteltiin aiemmin, kun yritin kouluttaa sille hakurullaa. Puolen vuoden koulutuksen, monien vaiheiden ja suunnitelman muutoksien, jälkeen Vellamo kuitenkin alkoi edetä rullan pidossa ja tuomisessa. Noutokapula on kuitenkin ollut aina inhokki ja se on ollut meillä katkolla pitkään. Teoriassa Vellamo osaa jo tämän liikkeen, se täytyy vain yleistää kapulaan, veikkaan että tämä ei kuitenkaan ole ihan näin yksinkertaista.

Koska tuo kapula on Vellamolle niin vaikea, aloitan koulutuksen aivan alusta, en usko, että voin käyttää paljoakaan hyödyksi oppimishistoriaa hakurullan kanssa. Kriteereitä nostan hyvin varovasti ja jos näen mitään merkkejä siitä, että tekeminen on Vellamolle vastenmielistä, mietin suunnitelmaa uudelleen. Harjoitukset pidetään lyhyinä ja tavoite on, että Vellamo jää odottamaan lisää, jos onnistun tässä alkaa klassinen ehdollistuminen toimimaan minun puolella. Innostunut tunnetila ehdollistuu noutokapulaan, joka tekee vahvan pohjan koko liikkeelle. Hajoitukset ovat siis kolme toistoa x 2-3. Välissä muutaman sekunnin tauko. Näitä harjoituksia hillitysti kaksi tai kolme päivässä.

Kriteerit:

  • Koskettaa kapulaan
  • Tarttuu kapulaan
  • Pitää kapulaa suustaan, ehdollinen vahviste vaihtuu luovutusvihjeeseen ”Kiitos”
  • Yleistetään kotona eri huoneisiin
  • Lisätään kestoa pidolle viiteen sekuntiin
  • Lisätään häiriötä, liikutan käsiä kapulan ympärillä ja tartun siihen, jos Vellamo luovututtaa kapulan ilman luovutusvihjettä jätän palkitsematta

Tauko kapulasta teki ilmeisesti hyvää ja kriteereissä päästiinkin jo ensimmäisen päivän aikana kapulan pitoon ja luovutukseen. Jopa pientä intoa kapulaan on havaittavissa.

MVI_2280_Moment(12)

Tätä käytöstä en kuitenkaan vahvistanut, vaikka onkin ilo huomata, ettei kapula tunnu Vellamosta ikävältä. Sen kuitenkin saa ottaa suuhun vain istumalla.

Nyt jatkan lisäämällä pitoon kestoa, tavoite voisi olla 10sekuntia. Alan myös yleistää käytöstä ulkona sekä lisään häiriötä. Alan myös tarttumaa kapulaan ilman luovutusvihjettä, tavoite on, että Vellamo luovuttaa kapulan ainoastaan vihjeestä. Kun nämä onnistuu lisätään pakkaan varsinainen nouto.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s