Uusi Vuosi

Taas mennään. Pauketta ja välkettä, joka suunnasta. Muutama huomio, miten Uudesta Vuodesta voi selvitä kaupungissakin koiran kanssa kunnialla.

En näe mitään syytä viedä koiraa ulos pahimpaan paukkeeseen. Koira ei hyödy siitä mitään, se ei ole koulutuksen tai ääniin tottumisen kannalta mitenkään perusteltua. Aika laihat tulokset tulee, jos treenit on kerran vuodessa. Vaikka koiralla olisi vuosia takana ilman mitään pelon merkkiä, voi yksikin pamaus muuttaa kaiken. Pelkoehdollistuminen voi tapahtua kerrasta.

Joka vuosi saa lukea lukemattomia ilmoituksia karanneista koirista. Suuri osa näistä koirista on niitä, jotka ei ennen reagoineet. Omistaja on vienyt koiran ulos varautumatta, koska ei se ennen.. tämä on yhtä ontuva selitys, kuin ”kyllä se kotona osaa”.

Koira ei ymmärrä raketteja, se ei arvosta niitä eikä se saa niistä mitään irti. Koira voi korkeintaan suhtautua niihin välinpitämättömästi. Miksi kukaan veisi koiran ulos paukkeeseen? Miksi?

Miten toimia toisin:

Vaikka mitään ongelmaa raketteihin ei koskaan ennen olisi ollut, pelataan varman päälle. Onnekkaimmallakin onni loppuu jossain vaiheessa. Koira ulkoilutetaan ennen kuutta. Varusteet ympäristön mukaan, napakka kaulapanta ja valjaat, joissa molemmissa oma hihna.

Huomioi, että pelko ei ole vain ympäriinsä säntäilyä. Pelko voi olla läähätystä, ihmisen lähelle hakeutumista, korvien taakse vetämistä, ravaamista, hermostuneisuutta. Jos koira säntäilee pakoon, pidä hihnasta lujaa kiinni. Koira lakkaa juoksemasta vasta, kun tuntee olonsa turvalliseksi. Matkan varrella voi olla monta autotietä.

Jos koira jo pelkää:

Varautuminen erityisen tärkeää. Ihmiset ovat ajattelemattomia, varaudu paukkeeseen heti, kun rakttien myynti alkaa ja Uuden vuoden jälkeenkin. Koiralla aina tuplavarmistus, panta ja valjaat, kaksi hihnaa.

Etsijäkoiraliitolla ajankohtaiset ja kattavat ohjeet, miten välttää ongelmat ja miten toimia, jos koira kuitenkin ottaa hatkat. https://www.etsijakoiraliitto.fi/

Lääkitys! Vaikka koiran lääkitsemiseen on usein korkea kynnys, tätä kannattaa harkita. Raketteihin on äärimmäisen vaikea siedättää koiraa. Pauke ja välke tulee ennalta-arvaamattomasti, joka suunnasta. Läheltä ja kaukaa. Vaikka koiran kanssa oltaisiin vuosi kuunneltu hallitusti youtubesta rakettien pauketta, tämä ei vastaa todellisuutta. Harjoittelu on käytännössä mahdotonta hallitussa ympäristössä. On vastuullista pitää huoli koirastaan. Lääkitys tulee kysymykseen aina, jos koiran pelko on hallitsematonta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s