Lupaus uudelle vuodelle: Oikean käden koulutusta

Uuden vuoden lupaukset on tehty rikottaviksi, joten mitään maailmaa mullistavaa en aio luvata. Yksi minua jo pitkään vaivannut asia ja blogissakin muutamaan otteeseen eteen tullut ongelmani on oikean käden käyttö. Vaikka olen oikeakätinen en kertakaikkiaan osaa käyttää sitä koiran palkitsemiseen. Jos yritän tarjota ruokapalkan oikealla kädellä olen kömpelö enkä onnistu toimittamaan palkkaa riittävän nopeasti oikeaan paikkaan. Ongelma juontaa juurensa lukemattomista tokotreeneistä, joissa koira käytännössä aina on vasemmalla puolella. Ei tämän silti pitäisi tarkoittaa, että oikean käden käyttö on näin onnetonta. Vellamo ei ole läheskään niin vasemmalle kiero kuin minä, se osaa toimia sujuvasti myös oikealla puolellani ja minua on pitkään harmittanut, että olisin saanut hienon seuraamisliikkeen myös oikealle puolelle, jos palkan suunta ei olisi ollut niin pielessä. Nyt tuo potentiaalisesti hieno seuraaminen on vino.

Normaalista poiketen, nyt koulutetaankin ihmistä.

Kouluttaminen on pohjimmiltaan mekaaninen taito, jonka oppii vain harjoittelemalla. Aloitankin treenit, kuten olen neuvonut monia asiakkaitani aloittamaan. Koiraa tähän ei tarvita. Ensimmäisenä lataan taskuun oikealle puollelle makupaloja ja laitan lattialle maitopurkin. Sitten vain pyrin minuutin aikana toimittamaan maitopurkkiin mahdollisimman monta makupalaa. Liikerata on: Käsi sivulle – taskuun – makupala maitopurkkiin. Käsi menee sivulle siitä syystä, ettei käsi opi päivystämään taskun luona. (Vellamo harjoittelee taustalla paikkamakuuta ja saa purkkiin osuneet makupalat minuutin jälkeen palkinnoksi.)

Kun ensimmäinen harjoitus onnistuu nostetaan hieman panoksia. Lattialle laitetaankin kolme maitopurkkia eri kohtiin ja näihin toimitetaan minuutin aikana mahdollisimman monta makupalaa epäsäännöllisessä järjestyksessä.

Tavoite on, että liikerata onnistuu 15-20 kertaa minuutissa. Tämä voi hyvinkin olla vahvistetiheys uuden käytöksen alkuopetuksessa.

Kun tämä onnistuu alan kouluttamaan vasenta kättäni. Vaikka se on oppinut palkitsemaan koiraa, se ei osaa käsitellä kohteita, kuten kosketuskeppiä. Vasen käsi laittaa kosketuskepin eri kohtiin, seuraa ehdollinen vahviste tässä tapauksessa naksutin, koska vasen käsi ei osaa myöskään naksuttaa. Tämän jälkeen oikea käsi lähtee liikkeelle ja toimittaa palkan maitopurkkiin.

Kun tämä onnistuu minulla on mekaaninen taito kouluttaa koiraa. Otan ensimmäiseksi koulutushaasteeksi minua niin harmittaneen, nyt pieleen menneen, oikealla puolella seuraamisen.

Suosittelen tätä ihan jokaiselle koiranomistajalle. Mitä nopeammin ja monipuolisemmin  osaat toimittaa palkan, sitä parempi kouluttaja olet!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s