Palkkaneuvottelut rottien kanssa. Osa 1

Rottien kanssa aloitetaan palkkaneuvottelut. Koulutusta ei voi aloittaa ilman toimivaa vahvistetta eikä vahvistetta voi päättää eläimen puolesta, joten testaan muutaman vaihtoehdon. Hyvä olisi, jos löytyisi useampi palkka.

Kaikki testatut ruuat on toimivia palkkoja rotille, ruuat mielletään rottien herkkuina. Vaikka ne eivät välttämättä toimi minun pojilla, kannattaa niiden toimivuutta testata omalle rotalle. Ruokia kannattaa myös tarjota rotille ennen testiä, näin saat tietää, pitääkö rotta ruuasta, kun se ei vierasta sitä.

Testasin ruuat, kun oletin rottien olevan nälkäisiä. Käytännössä ennen tuoreruokia, kupissa on aina kuivaruokaa tarjolla. Kaikkien kokeilujen jälkeen (tein kokeilut 2-3 eri ruuan erissä) tarjosin tuoreruuat, näin pystyin päättelemään, oliko rotat edes nälkäisiä. Joka kerta pojat menivät hyvällä ruokahalulla syömään, joten voisi olettaa, että ruoka niitä juuri sillä hetkellä kiinnosti. Jonkinlaisia päätelmiä voin vetää poikien tämänhetkisistä mieltymyksistä.

Auringonkukansiemenet:

IMG_2387

Ei olisi voinut vähempää kiinnostaa nämä. Auringonkukansiemenet toimi aiemmilla rotilla, joten oletin toimivan näidenkin kanssa, väärässä olin. Tipsu ja Tepsu oli koekaniineina, molemmat kyllä kiinnostuivat palkkakupista, mutta sisällön tarkistettuaan poistuivat paikalta. Ei jatkoon.

Murot:

IMG_2386

Murot saikin jo vähän innostuneemman vastaanoton. Tapsu ja Tepsu maistelivat muroja oikeiin hyvällä ruokahalulla.

 

Tipsu olikin toista mieltä. Se tarkisti kyllä kupin sisällön, mutta oli kiinnostuneempi rapsutuksista ja olkapäällä kiipeilystä. Toimivia palkkoja toki nämäkin.

Maissi:

IMG_2390 (2)

Maissi saikin jo kaikkien huomion, Tipsukin kävi kupilla ja maistoikin maissia, mutta ei sitten kuitenkaan innostunut syömään. Tapsu ja Tepsu taas innostuivat syömään useamman maissin, joten tämä menee jatkoon.

 

Myös Tipsu lopulta alkoi toisella yrittämällä maistelemaan maissia, joten opin ainakin sen, että en luovuta heti, vaan tarjoan ruokia useamman kerran ja testailen nyt hylsyn saaneita ruokia tasaisin väliajoin.

Banaani (tuore ja kuivattu):

IMG_2388

Kuivattu banaani sai kyllä kiinnostuneen vastaanoton, mutta se innostus lopahti nopeasti, kun pojat tutustuivat kupin sisältöön. Ei kiinnostanut yhtään.

En kuitenkaan luovuttanut banaanin suhteen, vaan testasin myös tuoreen banaanin tehon. Reaktioissa ei muutosta. Ei jatkoon. Jatkan kuitenkin banaanin tarjoamista, poikien mieli voi vielä muuttua.

Viinirypäle:

IMG_2396

Viinirypäle on hävinnyt ruokakupista ensimmäisenä, joten testataan tämäkin. Kumma kyllä, viinirypäleistä ei innostunut kukaan, ota noista nyt selvää. Nämä toimivat varmasti sopivana aikana, nyt vain pitää keksiä, milloin tämä sopiva aika on ja mikä sen määrittää, tähtien asennot varmaan..

Kurkku:

IMG_2394

Kurkku on hävinnyt kupista heti viinirypäleiden jälkeen, katsotaan, millainen arvo tällä on. Jännä sinänsä, että kokeilin kurkun heti viinirypäleiden jälkeen.

Yllättäen kurkku saikin aikaan melkoisen pöhinän.  Tämä kelpasi kaikille ja kurkusta tuli jopa pientä kahinaa ja Tepsu kävi isoimman oikeudella pöllimässä kurkun Tapsulta. Näitten kanssa ei näköjään voi yhtään olettaa, millä tuulella ovat milloinkin. Tipsukin innostui syömään kurkkua heti, kun se tarjolle ilmestyi.

Porkkana:

IMG_2412

Porkkana oli melkoinen yllätys. Tarjosin keitettyä ja raakaa, olin varma, että ei saa pojissa mitään reaktioita ja olin jälleen väärässä. Keitetty porkkana sai Tipsun heti innostumaan. Tapsu taas innostui raa’asta. Tepsulle upposi molemmat.

 

Riisi:

IMG_2411

Riisiä käyttää moni palkkana, joten täytyihän tämäkin testata. Melkoiset ennakkoluulot oli tätä kohtaan, mutta jälleen pääsin yllättymään. Erityisesti Tepsulle oli riisi mieleen, kaikki kävi riisiä maistelemassa, mutta Tipsu ja Tapsu ei ehkä lämmennyt niin kovasti tästä.

 

Lopputulos:

Viattomasti alkaneet palkkaneuvottelut lähti vähän käsistä. Minulla on vielä pitkä lista ruokia joita aion kokeilla, mutta niitä on niin paljon, että niistä riittää toiseen ja ehkä kolmanteenkin postaukseen asiaa.

Lopputulos on se, että koulutus aloitetaan maissilla, kurkulla, porkkanalla ja  riisillä. Testaan vahvisteen toimivuuden ennen koulutusta, kun nyt näyttää, että on päivästä kiinni, mikä toimii milloinkin. Näillä pääsen aloittamaan ehdollisesta vahvisteesta poikien kanssa. Kupissa on useampaa vaihtoehtoa ja rotta valitsee, minkä kokee palkintona.

Tämä kokeilu on auttanut minut myös oppimaan melko haastavat nimet. Kaikilla pojilla on oma persoona ja niihin on niin hienoa päästä tutustumaan.

Lähteet:

http://www.kesyrotta.info/ruokinta.htm

http://www.firmala.fi/~BlackHooded/index.php?p=Kesyrottienhoitojaruokinta

http://rotakasta.blogspot.com/p/hoito-ohje.html

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s