Ensimmäinen temppu rotille: Häkistä pois

Vaikka pojat ovat hyvin halukkaita tulemaan seurustelemaan ja juoksemaan vapaana heti, kun siihen on mahdollisuus, ajattelin helpottaa häkistä  poistumista entisestään. Haluan, että rotat tulevat kättä pitkin käsivarrelle, näin minun ei tarvitse pyydystää tai nostella niitä.

Käytän jo tässä vaiheessa poikien omia ehdollisia vahvsteita, sanat ehdollistuvat niille toistojen myötä. Sanon sen rotan palkkasanan, joka maissia on tulossa hakemaan juuri sillä hetkellä, kun rotta nappaa maissin. Palkkasanan ehdollistumista testailen, kun sitä on toistettu muutamia kymmeniä kertoja. Tipsun sana on ”Tip”, Tapsun ”Tap” ja Tepsun ”Tep”.

Kriteerit:

  • Rotat hakevat kämmeneltä maissin.

MVI_2468_Moment(2)

  • Maissi ilmestyy pidemmälle käsivarteen.

 

Houkuttelen rotat alkuun, mutta pyrin jo tässä vaiheessa siihen, että rotat ei tulisi pelkästään maissin houkuttelemana, vaan miettisivät, millä käytöksellä palkan saa. Heti, kun näyttää siltä, että pojat tulisivat joka tapauksessa kädelle, poistan maissin ja annan sen toisellä kädellä, kun kriteeri on täyttynyt.

Houkuttelussa ei ole mitään pahaa, vaikka itse sitä pyrin välttelemään. Se on tehokas keino saada käytöksiä aikaan, ongelma on vain siinä, että se täytyisi lopettaa mahdollisimman pian. Jos houkuttelua jatketaan loputtomiin, eläin ei opi tarjoamaan käytöksiä oma-alotteisesti ja tekeminen on passiivista namin perässä kulkemista. Tavoitteen tulisi olla, että eläin on aktiivinen osallistuja koulutuksessa.

  • Houkutin poistuu, palkka tulee kädestä, kun kriteeri on saavutettu.

 

  • Sheippaan pikkuhiljaa rottia tulemaan pidemmälle käsivartta.

MVI_2468_Moment(10)

 

Kaikki rotat ovat innokkaita oppijoita. Häkistä poistumista helpottaa paljon, kun rotat tulevat itse kädelle. Tästä jatketaan varsinaisiin temppuihin, tämä oli vasta lämmittelyä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s