Niin normaalia, kuin pennun pureminen onkin, siihen kannattaa puuttua ensimmäisestä päivästä lähtien. Puremiseen puututaan usein rangaistuksilla, ajatuksena, että pennun tulee oppia puremisen olevan väärin. Pureminen on kuitenkin lajityypillistä käytöstä, joten pennulle on hyvin vaikeaa, ellei mahdotonta, pitää sitä vääränä.

Luopuminen:

Otavan kanssa käsien ja lahkeiden Puremiseen on puututtu luopumisen kouluttamisella. Kun pentu tarttuu käteen, pysähtyy liike välittömästi. Tämä vaatii rautaisia hermoja, koska naskalit tekevät kipeää ja käden vetäminen pois on inhimillistä. Liike kuitenkin antaa pennulle saalisärsykkeen, joka johtaa siihen, että naskalit pureutuvat kovempaa ihoon. Tavoistani poiketen houkuttelen haluamani käytöksen esiin. Kun pentu tarttuu käteen, vien sen nenän eteen makupaloja. Saadakseen makupalan, pennun on irrotettava otteensa. Useimmiten heti makupalan syötyään, pentu tarttuu uudelleen käteen ja saan heti uuden toiston irrottamiselle.

Kun pentu alkaa tarjoamaan irrottamista, lisään käytökselle vihjesanan:”jätä”. Alan myös aikaistamaan vihjettä, en odota, että pentu tarraa kiinni.

Sitten vain toistetaan.. Satoja kertoja. Vellamon pentu purut loppui alle nelikuisena, Otavan kanssa purut on jo nyt vähentynyt. Tämä johtunee siitä että Vellamo leikkii pennun kanssa, joten Otava saa suunnattua puremiseen tarvettaan sallittuun kohteeseen ja ihmisen pureminen ei ole niin houkuttelevaa. Varsinkin, kun ihmisen puremisella ei saavuta hauskaa takaa-ajoleikkiä.

Suuntaa käytös sallittuun:

Samaan aikaan, kun harjoitellaan luopumista asioista, joita ei saisi purra, vahvistetaan sallittujen asioiden puremista. Toimitaan päinvastoin, kun pentu tarttuu leluun, vedetään lelua poispäin jolloin pureminen vahvistuu.

Myös leluista luopumista kannattaa harjoitella. Toisinaan lelua ei vedetäkään poispäin, vaan toistetaan luopumisharjoituksia kuten edellä. Harjaantuessaan luopumiskäytöksen vahvuutta voi testata kokeilemalla pystyykö pentu irrottamaan otteen, vaikka lelua vedetään poispäin.

 

Pentu puree!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s