Vahtiminen ja reviirin puolustaminen

Vahtiminen on perinnöllinen taipumus, sitä ei voi koirasta poistaa. Vaikka käytös on perinnöllinen, se tarvitsee kuitenkin harjoitusta, taipumuksen esiintuloon vaaditaan sopivat olosuhteet: ympäristö jota vahtia, ärsykkeitä joihin reagoida ja tarve reagoida ärsykkeisiin. Mitä enemmän koira saa vahtia, sitä enemmän se vahtii. Tarve ei kylläänny kuten jotkin muut tarpeet (esim nälkä), se päinvastoin vahvistuu joka kerta, kun koira pääsee käytöstä toistamaan.

Vahtiminen alkaa pikkuhiljaa pelkokauden alettua, pentu alkaa suhtautumaan asioihin varautuneemmin ja saattaa pelätä uusia asioita ympäristössä. Vahtimista alkaa tyypillisesti esiintymään 4-6 kuukauden iässä. Otava on nyt 5kuukautta ja sen kiinnostus ikkunoista ohikulkijoiden tarkkailuun heräsi ehkä kaksi viikkoa sitten.

Tyypillisesti vahtimista esiintyy kotona ja pihassa, sekä paikoissa jotka koira kokee ”omikseen”, esim. autossa. Käytös loppuu, kun siirrytään näiden alueiden ulkopuolelle. Jos koira on varautunut ja reaktiivinen kaikkialla, käytös ei todennäköisesti ole vahtimista vaan epävarmuutta/pelkoa ko ärsykkeitä kohtaan.

Otava ei ole ehtinyt harjoitella vahtimista juurikaan ja olen reagoinut siihen aina heti, kun vahtimista esiintyy ei toivotussa tilanteessa. Koska mukana on vahvat sisäiset vahvisteet, käytös vahvistuu aina, kun koira pääsee sitä toistamaan. Samasta syystä itse käytökseen reagointi ei yleensä toimi. Kun käytös ehtii tulla esiin, ollaan myöhässä. Sen sijaan, kun tiedetään mitkä ärsykkeet vahtimisen laukaisee ja vaikutetaan niihin, poistetaan tarve vahtimiselle.

Ennakointi/estäminen

  • Kotona ikkunoissa päivystämisen ja ohikulkijoille haukkumisen estin ikkunakalvoilla. Vahtimisen taustalla on negatiivinen vahviste, joka ylläpitää ja vahvistaa käytöstä. Ikkunan ohi kulkevat ihmiset ovat omiaan vahvistamaan käytöstä. Koira ei voi tietää, että he olisivat menneet ohi jokatapauksessa. Ikkunasta kyttäämisestä voi nopeasti kehittyä koiran lempiharrastus. Otava ei ehtinyt kehittää ikkunassa kyttäämisestä rutiinia, joten käytös loppui samantien.

  • Otavalla nousee kierrokset heti ulko-oven avauduttua, se ryntäsi tarkistamaan liikkuuko pihassa ketään. Ennakoin kierrosten nousun ja samalla myös laskin niitä heittämällä terassille makupaloja. Otava rauhoittui niitä etsiessään, kun työ oli tehty, kutsuin Otavan luokse ja palkitsin kontaktin, jotta ympäristön tarkkailu ei ala uudelleen. Seuraus tästä on, että nykyisin Otava ottaa kontaktin ulos mennessä, maahan ei enää tarvitse makupaloja heittää.
  • Pihassa vastaantulevat ihmiset vaatii minulta ennakointia. Otava reagoi nopeasti naapurin havaittuaan, se myös palautuu yhtä nopeasti. Jos naapuri jää juttelemaan Otava käy tervehtimässä häntä ystävällisesti. En kuitenkaan halua edes tuota lyhyttä hälytyshaukkua jokaisen naapurin kohdalla. Koska Otavalla nousi kierrokset tappiin, aloitin koulutuksen vastaehdollistamalla. Heti kun naapuri ilmestyi näkyviin heitin maahan kourallisen makupaloja. Syöminen ja nenänkäyttö rauhoittaa koiraa. Kun kierrokset saatiin alas, aloitin kontaktin vahvistamisen. Tavoite on, että naapurin näkemisestä tulee Otavalle vihje tarjota kontaktia.
  • Ovikelloon reagoiminen on yleinen ongelma, vaikka koiralla ei olisi taipumusta vahtimiseen. Tämä on huomioitu heti Otavan tullessa meille. Ovikelloa soitetaan ilman vieraiden saapumista. Poika on myös ollut suurena apuna, hän soittaa ovikelloa pihalta tullessaan. Tällä hetkellä ovikellon soiminen aiheuttaa ryntäyksen keittiöön, ovikello merkitsee Otavalle ruokaa. Vieraiden saapuessa Otava etsii makupaloja lattialta ja vieraita moikataan, kun kierrokset on laskenut. Tätä kuitenkin täytyy harjoitella paljon, pyrin siihen että ovikello ei koskaan merkitsisi pelkästään vieraita.
  • Autossa ohikulkijoille haukkumista alkoi myös esiintyä. Ongelma on kinkkinen, koska kuskin paikalta käytökseen on vaikea puuttua. Pikaratkaisuna peitin Otavan häkin. Tällä hetkellä käytöstä esiintyy vain ajaessa, jos käytöstä alkaa esiintymään treeneissä, täytyy asiaan palata uudelleen. Tähänkin toimii vastaehdollistaminen ja apuna voi käyttää etäpalkkauslaitetta, jolla voi nappia painamalla palkata koiran myös ajaessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s