FFFF-Käytösvaste

Fight-taistele: Nimensä mukaan tämä käytösvaste pitää sisällään aggressiivisen käyttäytymisen. Kenellekään ei ole epäselvää, että raivokkaasti puolustautuvaa koiraa ei kannata lähestyä, se voi olla vaarallinen ja purra. Olisi kaikkien etu, että myös kaikki muut käytösvasteet saisivat samanlaisen kunnioituksen ja ihmiset ymmärtäisivät, että pakeneva, paikoilleen jähmettyvä tai flirttaava koira on aivan yhtä peloissaan, kuin aggressiivista käytöstä ilmentävä koira. Edellä mainitut moni tunnistaa pelon ilmentämiseksi, mutta ei ehkä ymmärrä sitä, että koira, joka pakenee tai jäätyy, voi hetkessä muuttaa strategiaa taistelemiseksi. Pakenevan koiran jahtaaminen ja ahdistaminen nurkkaan voi olla aivan yhtä vaarallista, kuin mennä hätyyttämään hampaitaan näyttävää, murisevaa ja hyökkäilevää koiraa. Flirttaava pentu usein muuttuu ajan myötä aggressiiviseksi.

Flight-pakene: Koirat ovat äärimmäisen kohteliaita eläimiä, pelottavissa tilanteissa useimmat koirat ainakin yrittävät paeta, ennen kuin ne siirtyvät muuhun käytösvasteeseen. Pakeneminen ei kuitenkaan välttämättä ole selkeää karkuun juoksemista, meillä on koiran kiinnipitovelvollisuus, jonka koirakin oppii. Se oppii, että sillä on hihnan mitan verran matkaa paeta, jos tämä ei riitä koiralle, käytös voi muuttua hetkessä. Jos pakeneminen estetään, on koiran käytös entistä arvaamattomampaa. Pakenevan koiran ahdistaminen nurkkaan ei ole koskaan hyvä ajatus, silloin on lähes varmaa, että koira siirtyy johonkin muuhun käytösvasteeseen. Nurkkaan ahdistaminen voi kuitenkin joissain tilanteissa olla ainoa ratkaisu koiran turvallisuuden takaamiseksi, karkuun lähtenyt koira voi aiheuttaa paniikinomaisella sinkoilullaan vaaraa ympäristölleen ja itselleen, jolloin sen pysäyttäminen ei katso keinoja, ihmisen tulisi kuitenkin aina ensin huolehtia omasta turvallisuudestaan.

Freeze-jäätyminen: Jostain syystä jäätymisen tunnistaminen peloksi on ihmiselle vaikeaa. Käytös on tyypillistä mm hoitotoimenpiteissä (kynsien leikkaus, korvien puhdistus), eläinlääkärissä ja ohitustilanteessa, koira yleensä menee maahan ja jäätyy niille sijoilleen, myös koiranäyttelyissä näkee joskus koiria, jotka selkeästi ovat jäätyneet. Ihmisen reaktio usein on kiskoa koira pannasta väkisin ylös tai jatkaa hoitotoimenpiteitä, kuin mitään ei olisi tapahtunut, tässä jäätyminen tehdään kannattamattomaksi, joten koiralle jää enää kolme tapaa reagoida pelkoon: taisteleminen, pakeneminen tai flirttaaminen. Pelkokäytökselle on tyypillistä, että koira voi siirtyä käytöksestä toiseen hetkessä. Jos koiran pelkoa ei tunnisteta, se voi olla hyvinkin arvaamaton, mikäli se seuraavaksi siirtyy käytösvalikoimassaan hyökkäämiseen. Tämä on hyvinkin todennäköistä tilanteessa, jossa koiraa tutkitaan, sillä ei ole tilaa paeta. Käytös voi näyttää ”varoittamatta puremiselta”, koira varoittaa omasta mielestään hyvin selvästi.

Hyvä esimerkki jäätyneestä koirasta on tämä husky uima-altaassa. Koiran käytös tulkitaan ”rentoutuneeksi”, vaikka koira on totaalisen jäätynyt.

Flirt/Fool around- Flirttaaminen: Tämä on pennuille hyvin tyypillinen reaktio pelkoon. Ihmisen on vaikea tunnistaa tätä peloksi, pentu vaikuttaa päinvastoin todella iloiselta ja innokkaalta. Jotta ihminen voisi erottaa, onko koira oikeasti iloinen, vai flirttaako se, hänen täytyy osata tulkita koiran elekieltä. Iloinen, leikkisä koira on rento, sen häntä on rennosti ylhäällä, liikkeet hitaampia, suu on auki, se huomioi leikkikaverinsa ja vastaa tämän aloitteisiin. Flirttaavan koiran elekielestä löytää pelolle tyypillisiä eleitä, häntä on alhaalla, korvat takana, suu kiinni, lihaksen ovat jännittyneet, liikkeet teräviä tai korostetun hitaita, usein koiran silmistä paistaa valkoista ns whale eye, koiran käytös on liioiteltua, koira lepyttelee toista nuolemalla suupieliä liioitellusti, matelee toisen koiran edessä, käytös on ylimitoitettua eikä käytös ole vastavuoroista, kuten se normaalissa leikkitilanteessa olisi.

Yleensä koira on flirtannut pennusta asti pelottavissa tilanteissa. Kun aggressio asiakkaiden kanssa on käyty läpi, miten käytös on kehittynyt, on suurin osa kertonut, että pentuna koira oli niin ylitsevuotavan iloinen tilanteessa, jossa nykyisin esiintyy agressiivisuutta. Kaikki muuttuu, kun koira kasvaa aikuiseksi, jolloin mukaan tuleekin muut käytökset vastata pelkoon, ongelmat alkavat useimmiten noin vuoden ikäiseenä.

Koska nämä käytökset ovat vasteita pelkoon, on oppiminen poikkeuksellisen tehokasta. Koira voi oppia yhdestä kerrasta, mikä on tehokkain tapa reagoida uhkaan. Koira voi vuosia käyttää vasteena esim jäätymistä, mutta sen kerran, kun se toteaa jäätymisen kannattamattomaksi ja siirtyy taistelemiseen, voi taistelusta tulla seuraavilla kerroilla koiran ensisijainen käytösvaste.