Koirankoulutuksen mytologia

Koiran käyttäytymistä selitetään usein epämääräisillä käsitteillä, jotka eivät tarkemmin ajateltuna anna paljoakaan tietoa käytöksen syystä tai sen tarkoituksesta. Usein tähän törmää, kun pohditaan koiran ei toivottua, ongelmaksi koettua käytöstä.

Johtajuus

Johtajuus on varmasti epämääräisin käsite, se on myös käsite, joka joidenkin mielestä selittää kaiken. Niin hyvin käyttäytyvän, kuin huonosti käyttäytyvän koiran käytöstä selitetään johtajuudella tai sen puutteella. Tämä vetoaakin moneen koiranomistajaan. Vaikka ihminen olisi itse vahvistanut ei toivottuja käytöksiä, saadaan vastuu kaadettua koiran päälle. Koira ei vedäkään hihnassa sen vuoksi, että ihminen on kulkenut vetävän koiran perässä tunnollisesti, vaan siitä, että koira ei pidä ihmistä johtajanaan, syy on koiran. Jos koira kerjää pöydästä, syy ei olekaan siinä, että ruokaa on annettu pöydästä, vaan siinä, että koira ei ymmärrä paikkaansa. Jos koira rähisee vastaantuleville koirille, se ei luota omistajaansa, koira kokee, että omistaja on niin vässykkä, että ei osaa hoitaa laumaa uhkaavia asioita, joten koiran täytyy tämä tehdä jne.

Johtajuusajattelu juontaa juurensa susilaumojen hierarkiaan liittyviin tutkimuksiin, jotka on susienkin osalta osoitettu vääriksi. Tutkimuksen tekijä on jopa julkisesti pyytänyt anteeksi koirille aiheuttamaansa harmia. Miksi johtajuus pitää pintansa? En voi mitenkään uskoa, että niin suuri määrä ihmisiä on väärässä ja useimmiten johtajuudesta keskusteltaessa, on tuon epämääräisen käsitteen taustalla hyvinkin järkeviä ajatuksia. Harvemmin ihminen ajattelee  johtajuuden olevan alistamista, näitäkin valitettavasti löytyy. Usein ihminen määrittelee johtajuuden molemminpuolisena kunnioituksena, luottamuksena ja hyvänä suhteena ihmisen ja koiran välillä. Mielestäni hyviä ajatuksia kaikki ja itsekin toivon koirani luottavan minuun ja kokevan suhteemme hyvänä, mutta miten kunnioitus, luottamus tai suhde näkyy koiran käyttäytymisessä? Ja miten näiden puute näkyy koiran käyttäytymisessä?

Kunnioitus

Kunnioitus, tai sen puute, on myös hyvin yleinen tapa selittää koiran ongelmakäytöstä. Kuulostaa ehkä hyvältä selitykseltä, mutta kuka osaa selittää, mitä kunnioitus tarkoittaa, miltä se näyttää? Kunnioituksen puutetta tarjotaan ratkaisuksi moneen ongelmaan, samoin kuin johtajuuttakin. Nämä kommentit eivät vain kerro ongelmien kanssa painivalle koiranomistajalle paljoakaan. Mitä hänen pitäisi tehdä, että koira alkaisi kunnioittamaan häntä?

Jos mietitään, miltä näyttää koira, joka kunnioittaa omistajaansa alkaa tämäkin sana aukemaan. Omistajaansa kunnioittava koira kulkee kauniisti hihnassa, ohittaa muut koirat ja ihmiset, tervehtii vain luvan saatuaan, tottelee omistajaansa, siirtyy pois sohvalta, kun omistaja niin haluaa, luovuttaa suustaan kaiken jne. Kunnioitus on siis sarja käytöksiä, joita pidämme hyvän koiran mittarina.

Jos koira ei käyttäydy näin, tarjotaan selitykseksi sitä, että koira ei kunnioita. Jos omistaja kulkee hihna kireällä vetävän koiran perässä päivästä toiseen, onko mikään ihme, että koira vetää? Jos koira saa uhkana kokemansa vastaantulijan loittonemaan ärähtämällä, miksi koira tekisi muuta? Jos koira saa ihmisten jakamattoman huomion hyppimällä näiden päälle, miksi koira istuisi kauniisti ja odottaisi huomiota, jota ei ehkä saakaan tällä tavalla? Jos koiralle ei ole opetettu, että luopumalla asiosta, se saavuttaakin juuri haluamansa, miksi se luovuttaisi hallussaan olevan luun omistajelleen?

Epämääräinen kunnioituksenpuute alkaakin näyttämään paljon selkeämmältä. Jos ihminen lakkaa kävelemästä vetävän koiran perässä, lisää etäisyyttä vastaantulijoihin, opettaa koiran luopumaan asioista jne hän saakin koiran, joka kunnioittaa häntä.

Luottamus

Itse toivon ja uskon (vaikka koirakoulutus ei olekaan uskonasia), että koirani luottaa minuun. En kuitenkaan osaa selittää, mistä tämä luuloni johtuu. Luottamuksen suhteen lähdenkin siitä, miten tämän ansaitseminen velvoittaa minua, luottamusta ei saa ilmaiseksi.

Luottamuksen ansaitsemiseksi pyrin itse olemaan koiralle reilu. En vaadi siltä enempää, kuin tiedän koiran osaavan, mutta en myöskään päästä sitä liian helpolla. En vie sitä tilanteeseen, josta se ei selviä, tavoite on, että koirani ei koskaan tarvitse puolustautua. Kun vien koirani vaikeaan tilanteeseen, sitä on valmisteltu siihen, sitä on koulutettu. Koulutuksen päämääränä itselläni on, että koirani tietää täsmälleen, mitä sen pitää tehdä tiukassakin paikassa.

Suhde

Suhdekin on periaatteessa melko epämääräinen käsite, koiran ajatuksia ei voi lukea. Jokainen koiranomistaja tietää, että hänellä on erityinen suhde koiraansa. Omien koirieni kautta voin kertoa, että minun suhteeni jokaiseen koirayksilööni on ollut koiran ja minun välinen, ei yhdenkään koiran kanssa samanlainen.

Kaikista termeistä tämä on ehkä vaikein selittää. Jokainen koirien kanssa elänyt tietää, että koira luo läheisimpiin ihmisiin suhteen ja se voi olla saman koiran kohdalla erilainen perheenjäsenten kesken. Tiedetään myös, että koiran aivot reagoivat sille tuttuihin ihmisiin ( http://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/62983-tutkija-teki-mullistavan-havainnon-joudumme-muuttamaan-suhtautumistamme ). Tämän toki tietää jokainen töistä kotiin palaava koiranomistaja, mutta aiheesta on hienoa saada myös näyttöä.

Ihminen voi kokea suhteen koiraansa hyvänä, vaikka koira ei käyttäytyisikään joka tilanteessa ihmisen toivomalla tavalla. Suhde ei mielestäni ole tottelevaisuutta, se on tunneside koiraan. Vaikka itse myönnän, että koen kaikki tunteet turhautumisesta, ärtymykseen ja rakkauteen koiraani kohtaan, koen velvollisuudekseni, että pyrin pitämään turhautumisen ja ärtymyksen piilossa koiralta, rakkautta osoitan avoimesti. En kuitenkaan kuvittele, että koira toimisi kuten haluan pelkästään sen vuoksi, että meillä on ainutlaatuinen suhde.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s