Ohittaminen

Toisten koirien ohittaminen on ylivoimaisesti suurin ongelma. Ongelmaksi koetaan sekä liian innokas että aggressiivinen käytös. Kun seuraa toisiaan kohtaavia koiria, ne kommunikoivat toisilleen. Toiset rähisevät, toiset kääntävät katseensa pois ja haistelevat maata, toiset hyökkivät ohittavaa koiraa kohti. Tähän mennessä en ole kohdannut ainuttakaan koiraa, joka ei tee mitään, kun ohitan sen oman koirani kanssa. Käytös voi olla myös jokin koulutettu keino selvitä tilanteesta, vastaantuleva koira huomaa minut ja koirani, jonka jälkeen siirtyy omistajansa rinnalle ja alkaa suorittamaan seuraamiskäytöstä. Käytös voi olla myös se, että koira steppaa hermostuneena omistajansa vieressa, tuijottaa koko ajan vastaantulevaa koiraa, mutta ei rähise tai hyökkää kohti.

Ihminen useimmiten toivoo koiransa ohittavan vastaantulevat koirat ilman, että se edes huomaa näitä. Tämä on ihmiselle tyypillinen käytös. Me kuljemme toistemme ohi huomaamatta toisiamme. Tämä ”ei huomaaminen” on kuitenkin käytös. Me välttelemme katsekontaktia, jos kadulla kävellessäsi huomaat tuijottavasi vastaantulijaa ja hän huomaa tämän, todennäköisesti hymyilet vastaantulijalle ja käännät katseesi pois. Jos haluat pysäyttää kadulla vastaantulevan ihmisen, pyydät todennäköisesti ensin anteeksi, että häiritset häntä. Vaikka me olemme kuin emme huomaisikaan toisiamme, ihminen reagoi heti, kun havaitsee ympäristössä toisen ihmisen joka ei käyttäydy näin. Jos vastaan tulee ihminen joka käyttäytyy aggressiivisesti, jokainen vastaantulija reagoi häneen. Me reagoimme kaikkiin ihmisiin, jotka käyttäytyvät poikkeavasti, vaikka emme huomaakaan ”normaalisti” käyttäytyviä ihmisiä.

Meidän odotus on, että koirakin oppii tämän ihmiselle tyypillisen ”ei huomaamisen”. Tämä ei käytännössä ole mahdollista ihmisellekään, joten sen vaatiminen koiralta ei yleensä tuota tulosta.

Me useimmiten ohitamme toisia koiria jalkakäytävällä. Etäisyys vastaantulijaan on vain pari metriä. Kuljemme kohtisuoraan toista koiraa ja odotamme, että koira ei reagoi millään tavalla. Koiralle on lähtökohtaisesti vaikeaa kulkea kohtisuoraan oikeastaan ketään kohti, suoraan kohti kulkeminen on koiralle uhkaava ele, samoin kuin ihminen kokee uhkana toisen ihmisen, jos hän ei suorita tätä odottamaamme ”ei huomaamiskäytöstä”. Jos koira saisi itse valita, se todennäköisesti kulkisi toisen koiran ohi kiertäen.

Ihminen usein reagoi koiran ei-toivottuun käytökseen ohitustilanteissa tunnepitoisesti. Kun ihminen huomaa, että koira ei suoritakaan tätä odottamaamme ”ei huomaamista”, hän yleensä rankaisee koiraa. Hän nyppää hihnasta ja kieltää koiraa. Tämä voi olla toimivakin keino, rangaistus vähentää käytöstä. Rangaistus ei kuitenkaan vaikuta useinkaan millään tavalla siihen, miksi käytös esiintyy. Jos ihminen kertoo sinulle pelkäävänsä jotain ja pyydät häntä olemaan hiljaa, ihminen kyllä hiljenee ja lakkaa puhumasta aiheesta, mutta todennäköisesti hän pelkää edelleen.

Ohitustilanteissa kannattavampaa on myöntää se, että koiralle ei voi kouluttaa käytöstä, jossa se ei huomaa vastaantulevaa koiraa. Kun ihminen on tunnustanut tämän tosiasian, hän voikin miettiä, miten haluaa koiransa reagoivan vastaantulijaan. Kun ihminen on päättänyt, että haluaa koiransa suorittavan käytöstä, joka on mahdollisimman lähellä ”ei huomaamista”, hän voi ryhtyä kouluttamaan koiraansa haistelemaan maata, kun se ohittaa toisen koiran. Tai ihminen voi päättää, että haluaa koiransa seuraavan rinnallaan, kun se ohittaa vastaantulevan koiran. Nämä käytökset on huomattavasti helpompi kouluttaa, kuin yrittää saada koirasta pois jotain, mikä on sisäänrakennettua.

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Ohittaminen

  1. Paluuviite: Koirien ohittaminen, tähän mennessä tapahtunutta | Vallattoman

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s