Operantti ehdollistuminen

Operantti ehdollistuminen

Operantin ehdollistumisen tunnetuin käytäntöön soveltaja lienee B.F.Skinner. Operantti tai välineellinen ehdollistuminen on tahdonvaraista oppimista. Eläimen käytös muokkaantuu käytöksen seurauksesta riippuen. Vahvisteet lisäävät käytöstä, rangaistukset vähentävät. Koira itse päättää minkä se kokee vahvisteena ja minkä rankaisuna. Jos käytös ei lisäänny tai vähene valitulla vahvisteella/rangaistuksella, se ei vaikuta käytökseen.

Koulutuksessa ei voi valita yhtä vahvistetta  tai yhtä rankaisua, koulutukseen liittyy aina sekä vahviste että rankaisu. Jos jotain lisätään, jotain täytyy myös vähentää. Jos taas jotain vähennetään, jotain täytyy ensin lisätä. Käytännössä vahviste-rankaisuparit ovat positiivinen vahviste- negatiivinen rangaistus tai positiivinen rangaistus- negatiivinen vahviste.

Positiivinen vahviste

Positiivisen vahvisteen määritelmä on, että miellyttävää lisätään. Tämä voi olla mitä tahansa, se voi tulla ihmiseltä, ympäristöstä tai se voi olla jokin laji-tai rotutyypillinen käytös, jonka koira kokee miellyttävänä. Kun käytös on lajityypillinen, käytöksen toistaminen saa koiran olon tuntumaan hyvältä, silloin vahviste on hyvänolontunne, eli vahviste on ns sisäinen vahviste.

Negatiivinen vahviste

Negatiivisen vahvisteen määritelmä on, jotain epämiellyttävää poistetaan. Tämä epämiellyttävä voi olla ihmiseltä tulevaa tai ympäristöstä tulevaa. Jos koira kokee jonkin ärsykkeen epämiellyttvänä käytös, jolla se saa tämän epämiellyttävän poistumaan, tapahtui se sitten koiran ansiosta tai sattumalta, lisääntyy.

Positiivinen rankaisu

Positiivinen rankaisun määritelmä on, jotain epämiellyttävää lisätään. Tämäkin voi olla mikä tahansa asia ympäristössä, johon on mahdollisesti tapahtunut klassista ehdollistumista, tai joka vain sattuman kautta täyttää rangaistuksen tunnusmerkit.

Negatiivinen rankaisu

Negatiivisen rankaisun määritelmä on, että jotain miellyttävää poistetaan. Koulutuksessa tämä tarkoittaa palkkion poistamista, kun käytös ei ole halutunlaista. Mutta tämäkin voi olla mikä tahansa asia ympäristössä. Koulutuksen kannalta on hyvä muistaa, että koira voi kokea vahvisteena minkä tahansa miellyttävänä kokemansa asian, se millä käytöksella koira sen saavuttaa vahvistuu. Esim: jos koira pääsee leikkimään toisen koiran kanssa remmottua hihnassa, on käytös ollut kannattavaa. Tässä voi käyttää negatiivista rangaistusta, kun koira riehuu hihnassa, käännytään pois koirakavereista, kun käytös on halutunlaista kävellään koiria kohti. Tämä toimii ainoastaan, jos koira todella kokee koirat miellyttävinä, kääntyminen ohitustilanteissa, jos käytös ei ole halutunlaista, on useimmiten negatiivinen vahviste (epämiellyttävää poistetaan), jolloin vahvistuu remmirähjäys, poiskääntyminen, kun koiran käytös on vielä halutunlaista vahvistaa toivottua.

Vahvisteet ja rankaisut esiintyvät koiran elämässä monissa muodoissa, eikä ihminen niitä välttämättä edes havaitse. Usein tilanteissa voi vaikuttaa kaikki vahvisteet ja rankaisut. Koiran elämän pitäminen täysin rangaistusvapaana on mahdotonta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s