Pentukurssi

Pentukurssi Lauantaina 29.6. klo 13.30 (Seuraavat koulutuskerrat 6.7., 13.7. ja 20.7. klo 13.30)

Kurssin kesto 4 x  1h15min 45 min on varattu harjoitteluun, 15 minuuttia treenien suunnitteluun, pelisääntöjen ja turvallisuusasioiden sopimiseen ja 15 min treenien purkuun ja kotitehtävien suunnitteluun. Max 4 koiraa/kurssi. Paikka on koirakohtainen, koko ihmisperhe on tervetullut koulutukseen.

4kertaa 55€

Varaa paikka! (Linkki vie nettiajanvaraukseen) Lisätietoa: a.autiolle@gmail.com tai P/WA: 040 1927 669

476270914561709947627154

Tällä kurssilla ei pönötetä kentällä, vaan harjoitellaan taitoja paikoissa, joissa niitä tarvitaan. Paikat Jyväskylässä vaihtelevissa ympäristöissä, harjoitellaan siellä, missä taitoja tarvitaan. Paikat aina hyvien kulkueyhteyksien (myös julkiset) päässä.

Kurssilla haroitellaan mm:

  • Vastaehdollistaminen. Tunnetilojen hallinta. Rauhoittuminen.

Pennun reaktiot sille vieraisiin asioihin voi joskus olla yllättäviä ja ei-toivottuja. Opetellaan vaikuttamaan pennun reaktioihin, ennen kuin ne muuttuvat ongelmiksi. Käydään myös läpi koiran elekieltä, jotta ihminen havaitsee mahdollisimman varhain milloin tilanne ei tunnu pennusta hyvältä ja mitä tilanteessa kannattaa tehdä.

Tunnetilojen hallinta on kotikoirallekin tärkeä taito, mutta tulevalle harrastuskoiralle tunnetilan hallinta on erityisen tärkeää. Samoin terävällä (reaktiiviselle) koiralle rauhoittumisen taito helpottaa arkea ja pelastaa monesta pinteestä. Rauhallinen-kiihkeä vaihtelu opettaa koiralle itsehillintää ja omistajalle, missä koiran rajat menevät. Tunnilla opetellaan hillitsemään sekä nostamaan koiran virettä, hallintaa unohtamatta.

  • Luopuminen. Pito ja luopuminen.

Luopuminen on pennulle tarpeellinen taito. Pentu tutustuu maailmaan hampaillaan ja ne iskeytyvät vääjäämättä asioihin, joihin ei ole suotavaa tarttua. Pentu poimii maasta vaarallisia esineitä, tarttuu käteen, jahtaa pölynimuria jne. Pennun puremiseen puututaan perinteisesti rankaisemalla tai houkuttelemalla pentu puremaan jotain sallittua. Molemmat toki toimivat, mutta tehokkaampi keino on opettaa pentu irrottamaan otteensa. Taitavalla kriteerin asetukella ja palkkioiden käytöllä pentu luopuu haluamistaan asioista jopa mielellään.

Esineisiin tarttuminen on pennulle tärkeää, joten aivan yhtä tärkeää kuin irrottaminen on myös tarttumisen koulutus. Harrastuskoiralle noutokapulan tai hakurullan pito on yllättävän vaikea käytös, jonka moni kokenutkin kouluttaja joutuu kouluttamaan moneen kertaan. Tehdään tällä kertaa alusta asti oikein ja aloitetaan vahvistamaan toivottua pitoa. Pidon ja luopumisen yhdistäminen se vasta tarkkaa hommaa onkin, opetellaan tuntemaan oma koira ja milloin hallinta (luopuminen) alkaa takkuamaan ja reagoidaan ennen, kuin koira kieltäytyy luovuttamasta esinettä, oli luovutettava esine sitten noutokapula, pallo tai pöydältä varastettu paisti.

  • Hihnassa kulkeminen. Ohittaminen.

Hihnassa vetäminen on yleisin ongelmaksi koettu käytös. Hihnakäytöksen kouluttaminen kannattaa aloittaa ennen kuin pentu on oppinut vetämään hihnassa. Kauniisti hihnassa kulkeminen ei tarkoita vain hitaasti, ihmisen tahtiin, kulkemista, vaan myös häiriöiden sietoa, kontaktin pitoa/seuraamista, ihmisten ja koirien kohtaamista. Taito vaatii paljon harjoittelua ja taitoa myös testataan pennun kasvaessa.

Koirien ohittaminen on toiseksi yleisin ongelma ja ylivoimaisesti yleisin syy ottaa yhteys ongelmakoirakouluttajaan. Hallittu ja hillitty ohittaminen ei useinkaan ole koiralle aivan itsestäänselvää. Opetellaan koiran elekieltä, miten koira kertoo, että kohtaaminen pelottaa, ennen kuin se näkyy ei-toivottuna käytöksenä. Miten koiran elekieleen kannattaa reagoida. Miten rakentaa ohitustilanne alusta asti oikein ja miten toimia, jos koira reagoikin ei-toivotusti.

  • Luoksetulo.

Luoksetulo on jokaisen koiran perustaito, jonka koulutukseen kannattaa panostaa. Luoksetulo on pohjimmiltaan luopumista ja se voi mennä kerrasta pieleen, jos koira pääseekin karkaamaan. Varman luoksetulon kouluttaminen vaatii suunnitelmallisuutta sekä hallittuja häiriötreenejä. Käydään läpi, miten luoksetulosta saa niin varman, että koira tulee luokse missä tahansa ympäristössä tapahtui ympäristössä mitä hyvänsä.

  • Käsittely. Vieraiden kohtaaminen hallitusti.

Koiran elämään kuuluu monemoista hoitotoimenpidettä. Pitäisi sietää kynsienleikkuu, korvienpuhdistaminen, harjaus, pesu jne. Hoitotoimenpiteet voi olla pakkopullaa tai sitten se voi olla tilanne, johon koira tulee mielellään ja voi myös vaikuttaa. Koiralle opetetaan miten se voi pyytää tilaa, jos tilanne tuntuu siitä ikävältä, ilman murinaa tai irvistelyä.

Harjoitellaan myös tilannetta, jossa vieras käsittelee koiraa. Tavoitteista riippuen tehdään treenit eläinlääkärikäyntiä, näyttelyitä tai harrastuksia silmälläpitäen.

Vieraan kohtaaminen hallitusti on myös arvokas taito. Se miten koiran olisi toivottavaa käyttäytyä vieraan lähellä, on makukysymys, mutta varmaankaan kukaan ei toivo koiran ryntäilevän vieraita kohti tai hyppivän heitä vasten. Tämäkin taito vaatii harjoittelua.

  • Yleistys

Viimeisellä tapaamisella pureudutaan koulutuksen vaikeimpaan osuuteen, yleistykseen. Aiemmilla tunneilla opitut käytökset viedään uuteen ympäristöön ja uusiin häiriöihin. Suunnitellaan, miten aloitetut käytökset saadaan niin vahvoiksi, että ne toimivat luotettvasti niissä ympäristöissä ja häiriöissä, missä niiden toivotaan toimivan.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s