Perustaidot ja tottelevaisuus

 

IMG_0143????????????IMG_0033

Perustaidot ja tottelevaisuus kurssi on suunniteltu niin, että se soveltuu sekä koti- että harrastuskoirille. Kurssin sisältöön kuuluu perustaitojen kouluttaminen, joiden hallitseminen kuuluu jokaisen koiran yleissivistykseen, taidoilla rakennetaan myös vankka pohja harrastuskoiralle. Tunneilla on tietyt teemat, joita sovelletaan jokaisen osallistujan kanssa hänen omien tavoitteiden mukaan. Tavoitteena on käytösten kouluttamisen lisäksi oppia palkitsemaan koiraa monipuolisesti ja löytää jokaiselle koira- ja ihmisyksilölle sopivin tapa toimia. Tavoitteena on myös oppia hallitsemaan erialaisia keinoja saada käytös aikaan, jolloin kurssin antia voi soveltaa myöhemmin erilaisten käytösten kouluttamisessa ja antaa ihmiselle valmiudet valita kuhunkin tilanteeseen sopivin keino.

Kurssi sopii koiralle, jota on jo jonkin verran koulutettu. Tällä kurssilla viedään käytöksiä eteenpäin, lisätään häiriöitä ja yleistetään. Opetellaan uusia käytöksiä käyttämällä monipuolisesti eri keinoja saada käytös aikaan.

Tunneilla teemat, joita jokainen toteuttaa omien suunnitelmien mukaan. Tule mukaan kaikille tunneille tai valitse ne, joissa tarvitset ohjausta.

Kurssin hinta 49€/5 koulutuskertaa + luento tai 12€/kertaosallistuminen.

Ryhmään mahtuu viisi koirakkoa, joten varaa paikkasi nopeasti. Ilmottaudu mukaan sähköpotilla: a.autiolle@gmail.com tai lomakkeella:

  • Miten koira opppii-luento (ei koiria mukaan)

Luennolla käydään läpi oppimispsykologian perusteita sekä koulutuksen rakennetta. Luentoa suosittelen, mikäli termistö on aivan vierasta tai sinulla ei ole kovin paljon/yhtään kokemusta koiran kouluttamisesta.

Tehdään myös alustavat koulutussuunnitelmat.

  • Vastaehdollistaminen. Tunnetilojen hallinta. Rauhoittuminen.

Opetellaan vaikuttamaan koiran reaktioihin, ennen kuin ne muuttuvat ongelmiksi. Käydään myös läpi koiran elekieltä, jotta ihminen havaitsee mahdollisimman varhain milloin tilanne ei tunnu koirasta hyvältä ja mitä tilanteessa kannattaa tehdä.

Tunnetilojen hallinta on kotikoirallekin tärkeä taito, mutta tulevalle harrastuskoiralle tunnetilan hallinta on erityisen tärkeää. Samoin terävällä (reaktiiviselle) koiralle rauhoittumisen taito helpottaa arkea ja pelastaa monesta pinteestä. Rauhallinen-kiihkeä vaihtelu opettaa koiralle itsehillintää ja omistajalle, missä koiran rajat menevät. Tunnilla opetellaan hillitsemään sekä nostamaan koiran virettä, hallintaa unohtamatta.

  • Luopuminen. Pito ja luopuminen. Nouto

Esineisiin tarttuminen on koiralle tärkeää, joten aivan yhtä tärkeää kuin irrottaminen on myös tarttumisen koulutus. Harrastuskoiralle noutokapulan tai hakurullan pito on yllättävän vaikea käytös, jonka moni kokenutkin kouluttaja joutuu kouluttamaan moneen kertaan. Tehdään tällä kertaa alusta asti oikein ja aloitetaan vahvistamaan toivottua pitoa. Pidon ja luopumisen yhdistäminen se vasta tarkkaa hommaa onkin, opetellaan tuntemaan oma koira ja milloin hallinta (luopuminen) alkaa takkuamaan ja reagoidaan ennen, kuin koira kieltäytyy luovuttamasta esinettä, oli luovutettava esine sitten noutokapula, pallo tai pöydältä varastettu paisti.

Opetellaan luopumaan myös häiriöistä, kuten muista koirakoista, ohikulkijoista, linnuista jne

  • Hihnassa kulkeminen. Ohittaminen. Seuraaminen

Hihnassa vetäminen on yleisin ongelmaksi koettu käytös. Kauniisti hihnassa kulkeminen ei tarkoita vain hitaasti, ihmisen tahtiin, kulkemista, vaan myös häiriöiden sietoa, kontaktin pitoa/seuraamista, ihmisten ja koirien kohtaamista. Tunnilla harjoitellaan oman tason ja tavoitteiden mukaan.

Koirien ohittaminen on toiseksi yleisin ongelma ja ylivoimaisesti yleisin syy ottaa yhteys ongelmakoirakouluttajaan. Hallittu ja hillitty ohittaminen ei useinkaan ole koiralle aivan itsestäänselvää. Opetellaan koiran elekieltä, miten koira kertoo, että kohtaaminen pelottaa, ennen kuin se näkyy ei-toivottuna käytöksenä. Miten koiran elekieleen kannattaa reagoida. Miten rakentaa ohitustilanne alusta asti oikein ja miten toimia, jos koira reagoikin ei-toivotusti.

  • Luoksetulo. Perusasento. Kohteet

Luoksetulo on jokaisen koiran perustaito, jonka koulutukseen kannattaa panostaa. Luoksetulo on pohjimmiltaan luopumista ja se voi mennä kerrasta pieleen, jos koira pääseekin karkaamaan. Varman luoksetulon kouluttaminen vaatii suunnitelmallisuutta sekä hallittuja häiriötreenejä. Käydään läpi, miten luoksetulosta saa niin varman, että koira tulee luokse missä tahansa ympäristössä tapahtui ympäristössä mitä hyvänsä. Luoksetuloa harjoitellaan lisäämällä hallitusti häiriöitä jokaisen oman tason mukaan.

  • Käsittely. Vieraiden kohtaaminen hallitusti. Paikallaolo (istu, maahan, seiso)

Koiran elämään kuuluu monemoista hoitotoimenpidettä. Pitäisi sietää kynsienleikkuu, korvienpuhdistaminen, harjaus, pesu jne. Hoitotoimenpiteet voi olla pakkopullaa tai sitten se voi olla tilanne, johon koira tulee mielellään ja voi myös vaikuttaa. Koiralle opetetaan miten se voi pyytää tilaa, jos tilanne tuntuu siitä ikävältä, ilman murinaa tai irvistelyä.

Harjoitellaan myös tilannetta, jossa vieras käsittelee koiraa. Tavoitteista riippuen tehdään treenit eläinlääkärikäyntiä, näyttelyitä tai harrastuksia silmälläpitäen.

Vieraan kohtaaminen hallitusti on myös arvokas taito. Se miten koiran olisi toivottavaa käyttäytyä vieraan lähellä, on makukysymys, mutta varmaankaan kukaan ei toivo koiran ryntäilevän vieraita kohti tai hyppivän heitä vasten. Tämäkin taito vaatii harjoittelua.

  • Yleistys. Ärsykekontrolli

Viimeisellä tapaamisella pureudutaan koulutuksen vaikeimpaan osuuteen, yleistykseen. Aiemmilla tunneilla opitut käytökset viedään uuteen ympäristöön ja uusiin häiriöihin. Suunnitellaan, miten aloitetut käytökset saadaan niin vahvoiksi, että ne toimivat luotettavasti niissä ympäristöissä ja häiriöissä, missä niiden toivotaan toimivan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s