Minusta

dags-5

Olen 35-vuotias nainen Jyväskylästä. Eläimistä olen aina pitänyt kovasti, mutta lapsena/nuorena jouduin tyytymään muiden eläinten hoitamiseen. Lemmikin virkaa toimittivat jyrsijät, joista useimmat hankin nekin salaa. Rotat on edelleen lähellä sydäntä ja pitkän tauon jälkeen, meillä on jälleen kolmen rotan lauma. Rottien kanssa kouluttamisessa pääsin jo hyvään alkuun. Rotan kouluttaminen auringonkukansiemenillä oli äärimmäisen helppoa.

Hevoset veivät mukanaan ja vuosia asuin tallilla. Hevosten koulutus oli ensimmäinen kosketus kouluttamiseen, silloinkin mietin, miten asioita voisi kouluttaa palkitsemalla, mutta ennen nettiä tietoa ei juuri ollut saatavilla. Tuire Kaimion Hevosen kanssa kirjaakaan ei oltu vielä julkaistu, joten oppi tuli kokeneemmilta ja kyseenalaistaminen oli vaikeaa. Toisaalta ymmärsin jo tuolloin, että yhteistyöllä saa paljon enemmän aikaan, kuin pakolla.

Koirasta kuitenkin haaveilin pienestä asti, mutta en (onneksi) sitä saanut. Pidin jo lapsena isoista paimenkoirista, eikä mieli ole muuttunut. Ensimmäinen koirani tuli minulle heti, kun asuin omassa asunnossa. Tämä koira oli Rölli, saksanpaimenkoira uros, joka tuli minulle 6-vuotiaana kodinvaihtajana, monen mutkan takaa. Rölli oli täydellinen koira, ongelmana oli oikeastaan vain remmirähjääminen, jonka sain melko hyvin koulutettua pois. Rölli tuntui toimivan, kuin ajatus, elämäni koira.

Röllin jälkeen tulikin Meta. Jos jotain kuvittelin tietäväni koirista ja niiden koulutuksesta, Meta palautti minut maan pinnalle ja ymmärsin, että en tiedä mitään. Meta oli Virosta tuotu rescue, sekin tuli minulle muutaman mutkan kautta, iäksi arveltiin noin 8kk ja valtavan määrän ongelmia se oli nuoresta iästään huolimatta omaksunut. Eroahdistus, koiriin suuntautuva aggressiivisuus, pakonomainen käytös,  pelko, arkuus jne. Yritin parhaani, mutta pahensin vain tilannetta. Lopulta oli pakko tunnustaa, että en pärjää.  Koska en yrityksistä huolimatta löytänyt ihmistä, joka olisi meitä auttanut, päätin, että minun on opittava paljon ja nopeasti. Kouluttauduin eläinkouluttajaksi oikeastaan vain, saadakseni Metan ongelmat hallintaan. Ongelmat hoituivat yksi kerrallaan, kun tietoni karttuivat. On melkoinen ero lukea vaikkapa aggressiosta ja ryhtyä kouluttamaan koiraa tämän tiedon pohjalta, tieto sai väkisinkin syvyyttä, kun sitä täytyi ruveta solveltamaan oman koiran kanssa.

Metan kanssa elettiin lopulta hyvinkin normaalia elämää, kaksi vuotta tämä kuitenkin vaati. Meta avusti myös monien muiden koira-aggressiivisten koirien kanssa, joten melkoinen harppaus tämä oli, kun lähtötilanne oli, että koiran haukku sai Metan paniikkiin.

 

Jokin ihmeellinen mielenhäiriö sai minut ottamaan Karan, kun Meta oli 2-vuotias. Ei tästä kuitenkaan seurannut sellaista katastrofia, kuin voisi kuvitella. Kara oli omalla tavallaan haastava, mutta Metaan verrattuna Karan haasteet oli mitättömiä. Ainoaksi ”viaksi” Karan kohdalla luen arkuuden, monelta harmilta oltaisiin vältytty, jos olisin osannut lukea Karaa paremmin.

Koirien kanssa olen harrastanut lähinnä Tokoa ja agilitya, tavoitteita ei ollut ennen Vellamoa. Vellamo on ensimmäinen koira, joka on luonteeltaan ja ominaisuuksiltaan sellainen, jonka kanssa tavoitteita on myös harrastupuolella. Kunnianhimoa minulla ei juuri ole, joten titteleitä tulee, jos on tullakseen. Arki sujuu Vellamon kanssa sujuvasti, joten voimme keskittyä temppuihin.

Vellamo:

dags-4426993253_10214638999544290_2546705716730578669_n

Vellamo (Aito Oikea Elämänpalo) on 4.7.2016 syntynyt valkoinenpaimenkoira narttu. Katsotaan mitä pennusta kuoriutuu, tavoitteet on korkealla, mutta aika näyttää. Harrastuksissa TOKO, Rallytoko, haku ja agility.

Terveystuloksia: Lonkat B/B Kyynärät: 0/0 Polvet: 0/0.

Rally-Toko:

ALO:

Jyväskylä 20.1.-18 ”Hienosti ohjattu ja kannustettu” 86p

Jyväskylä 2.4.-18 ”Hienosti haettu koiran motivaatio radalle tullessa” 82p

Jämsä 9.6.-18 ”Taitava pari. Hyvää ohjausta” 96p RTK1

AVO:

Jyväskylä 28.10.-18 Möllit 91p 2.sija

Tipsu (Stardust Jet-Ops):

 

Tipsu on luonteeltaan melkoisen omituinen. Se suhtautuu kaikkeen uuteen toisaalta varautuneimmin, mutta toisaalta se on kaikista rottapojista uteliain, outo yhdistelmä. Se menee uusiin paikkoihin säpsähdellen ja on koko ajan valmis pakenemaan, mutta toisaalta, se on ensimmäisenä uusissa tilanteissa.  Se on aina ensimmäisenä kiipeämässä olkapäälle, ja viettää olkapäällä pitkiä aikoja, kun laitan ruokaa tai vain istun koneella.

Tapsu (Stardust JetMagic):

 

Tapsu on rohkea ja utelias poika. Se tykkää rapsutuksista ja köllöttelee mielellään rottamaiseen tapaan sylissä rapsuteltavana. Tapsun kanssa uskoisin koulutuksen olevan helpointa, se on rohkea ja suhtautuu uusiinkin tilanteisiin nopeasti rauhallisesti.

Tepsu (stardust Good Samaritan):

 

Tepsu on rotista vanhin. Vaikka se on vain kuukauden vanhempi, luottaa nuoremmat pojat sen arvostelukykyyn. Jos Tepsu suhtautuu asioihin luottavaisesti, tulee nuoremmat pojatkin pian tutustumaan uuteen asiaan. Toisaalta myös, jos tilanne vaikuttaa Tepsun mielestä epäilyttävältä, varovat Tipsu ja Tapsukin tilannetta. Tepsussa huomaa jo aikuistumisen merkkejä, se arvostaa ruokaa ja rapsutuksia.

Muistoissa:

IMG_20180516_103121

 

Tuhnu-Pertin bravuuri oli hajuerottelu, jossa näätä oli luonnonlahjakkuus. Insulinoma vei Tuhnun aivan liian aikaisin.

dags-57

dags-23

Kara oli yli kymmenen vuotta elämässäni ja opetti valtavasti. Kara oli melko arka koira, jonka kanssa opin kärsivällisyyttä. Omassa haastavuudessaan aivan täydellinen pakkaus, jota tulen kaipaamaan.

217217_1022231391669_6904_n

Enkelikoirani Meta pakotti opettelemaan eläinten oppimista syvemmin ja oli suurin syy, miksi lähdin itseäni kouluttamaan. Opiskeluissa sai aivan uutta syvyyttä tiedolle, kun kotona oli koira, joka tarvitsi kaiken oppimani tiedon. Käytännön harjoittelua sain Metan ”ansiosta” mm aggressiosta, peloista, pakonomaisesta käytöksestä sekä eroahdistuksesta.

Enkelinä myös saksanpaimenkoira Rölli.

Muitakin otuksia on nurkissa lymyillyt:

42630100

Rottaherrat Tiivi, Taavi ja Pai.

51885229

Sekä kissaneiti Tova.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s